Çan

Çan, Çanakkale ilinin coğrafi olarak merkez noktasında bulunan bir ilçesidir. Çan’ın 1 beldesi ve 67 köyü vardır. Kuzeyde Biga ve Lapseki, doğuda Yenice, batı ve güneyde Çanakkale ve Bayramiç ilçeleri ile çevrilidir. İlçe nüfusu köylerle birlikte 50.227 merkez ilçe nüfusu

Çan

Çan, Çanakkale ilinin coğrafi olarak merkez noktasında bulunan bir ilçesidir. Çan’ın 1 beldesi ve 67 köyü vardır. Kuzeyde Biga ve Lapseki, doğuda Yenice, batı ve güneyde Çanakkale ve Bayramiç ilçeleri ile çevrilidir. İlçe nüfusu köylerle birlikte 50.227 merkez ilçe nüfusu 30.000 civarındadır.

Tarihi ile ilgili kesin bilgilere ulaşılamamaktadır. Bazı kaynaklara göre eski çağlarda adının Gergithes olduğu söylenir. 1999 yılında bulunan Çan Lahdi, yerleşimin, M.Ö.4. yüzyıla uzandığını göstermektedir. On dördüncü yüzyılın ortalarında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1897 yılında bucak yapılarak Biga’ya bağlanmış ve 1945 yılında ilçe merkezi yapılmıştır.
Kurtuluş savaşında; 1921 yılında Yunan işgaline uğramış ve ağır bir yıkım almıştır. Yunan işgalinden 23 Eylül 1922’de kurtulmuştur.
1 Ağustos 1945 yılında çıkarılan bir yasa ile Biga’dan ayrılarak Etili bucağı ile birlikte bugünkü Çan ilçesi oluşturulmuş ve daha sonra Çanakkale iline bağlanmıştır.

Çan ilçesinin temel geçim kaynakları seramik sanayi, linyit kömürü yatakları ve Çan Termik Santrali ile tarım ve hayvancılıktır. İlçe 1950’li yıllara kadar tamamen tarım ve hayvancılık ile geçiniyordu. 1950 li yıllardan sonra kurulmaya başlayan seramik sanayii ile birlikte ekonomik gelişme göstermiştir.
Çanakkale Seramik Fabrikaları Türkiyenin en büyük ve en köklü seramik fabrikalarındandır.

Sanayici ve işadamı İbrahim Bodur tarafından kurulan Kale Grubu, bugün 5.000’e yakın kişiyi doğrudan istihdam etmektedir.

Çan ilçesi diğer ilçelere göre doğal kaynaklar bakımınından daha zengindir. Çan’da özellikle seramik sanayinin önemli hammaddeleri olan kaolin ve feldspat yatakları vardır. Ayrıca büyük bir bölümü Çan 18 Mart Termik Santralinde kullanılan Linyit Kömürü yataklarıda mevcuttur. Çan 18 Mart Termik Santrali, Türkiye’nin en temiz ve çevreci termik santrallerinen biridir. Akışkan yatak teknolojisi ile kurulan santral bugün bölgeye ve ülkeye önemli katkılar sunmaktadır.

1 okul öncesi, 14 ilkokul, 7 ortaokul, 9 ortaöğretim, 1 Fen lisesi, 2 özel eğitim ve Meslek Yüksek Okulu eğitim vermektedir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı, Çan Meslek Yüksek Okulunda 9 bölümde eğitim verilmektedir.

30 Haziran 2017
Paylaş: