Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge, 1959 senesinde Çanakkale’de dünyaya gözlerini açtı. Ablası lise öğrenimine başlayınca Çanakkale Yenice’den İstanbul’a taşınmak durumunda kalan Ceylan ailesi...

Nuri Bilge Ceylan
Eklenme Tarihi: 01 Aralık 2017 22:43 Güncelleme: İzlenme:

Nuri Bilge, 1959 senesinde Çanakkale’de dünyaya gözlerini açtı. Ablası lise öğrenimine başlayınca Çanakkale Yenice’den İstanbul’a taşınmak durumunda kalan Ceylan ailesi yeni bir düzen kurmuştur. Ailevi sebeplerden ötürü Nuri Bilge, ilkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okumuştur.

1976 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği bölümünü kazanır ama olaylı yıllarda okul hayatı hiç kolay değildir. Çatışmalar, siyasi olaylar ve kutuplaşmalar okuldaki dersleri sık sık kesintiye uğratmıştır.

1978 senesinde yeniden girdiği sınavı kazanıp Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne geçiş yapmıştır. Bu üniversitede olaylar daha az olduğundan eğitimine devam edebilmiştir. Üniversitenin kütüphanesi ve arşivlerinden oldukça yararlanmış, sinema dersleriyle sinemaya olan ilgisi artmıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan Nuri Bilge, harçlığı için okul klübünde öğrencilerin vesikalık fotoğraflarını çeker ve para kazanır. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Ceylan, sinema ve fotoğrafçılık dışında dağcılık, satranç klüplerine de aktif katılmıştır.

1985 senesinde üniversiteden mezun olup, çeşitli keşiflerde bulunmak için yurt dışı seyahatlerine başlamıştır. Türkiye’ye döndüğünde askerliğini Ankara ilinin Mamak ilçesinde bir buçuk yıl süreyle yapmıştır. Askerlikten sonra neler yapacağını uzun uzun düşünen Nuri Bilge Ceylan kararını verir ve sinemaya yönelir. Mimar Sinan Üniversitesi’ nde sinema eğitimine başlar ve yaşının ilerlemiş olması, başka kaygılarının olması nedeniyle iki yıl içinde eğitimini bırakır.

İlk profesyonel sinema deneyimini Koza isimli kısa filmle yapmaya karar verir. Kısa filmi 1995 senesinde Cannes Film Festivali’nde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi olarak döneme damgasını vurdu. Koza adlı filmin devamı sayılabilecek üç uzun metrajlı film ile sinemada kendine yer arayışı devam etti. Taşra üçlemesi denilen bu üç filmi sırasıyla; Kasaba, Mayıs Sıkıntısı ve Uzak’tır. Bu filmlerde Nuri Bilge ailesini akrabalarını ve arkadaşlarını kendine oyuncu olarak seçmiştir. Sinemadaki her türlü işi de kendisi yapmıştır.

Taşra Üçlemesi’ndeki son filmi Uzak 2003 senesinde Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü alarak uluslararası tanınan bir adam olmuştur. Uzak filminin 23 uluslararası olmak üzere toplamda 47 ödülü vardır. Uzak filmi türk sinemasının en fazla ödül kazanan filmi olarak tarihe geçmiştir.

2008 senesinde Üç Maymun filmi 61. Cannes Film Festivali’nde En iyi Yönetmen Ödülü’nü Ceylan’a getirmiştir.

2009 senesine gelindiğinde Ceylan, Cannes’da ana yarışmada jüri üyesi olmaya hak kazanmıştır.

2011’de Bir Zamanlar Anadolu’da filmi Cannes Film Festivali’ne katıldı ve Büyük Jüri Ödülü’nü kazanmasıyla tüm Türkiye’yi gururlandırdı.

2014 senesinde son filmi olan Kış Uykusu Cannes Film Festivali’ nde büyük ödül olan Altın Palmiye Ödülü’nü aldı ve tarihe adını yazdırdı.

Paylaş:
Ertuğrul Bilda

Çanakkaleli Ünlüler

Ertuğrul Bilda

Ertuğrul Bilda, 22 Ocak 1915 senesinde Çanakkale’de dünyaya gelmiştir. Birçok filme oynamış olsa bile esas popülerliğini 1983 senesinde yayımlanan Kuruntu

İsmail Kaya Gençer

Çanakkaleli Ünlüler

İsmail Kaya Gençer

İsmail Kaya Gençer, 1 Ocak 1962 tarihinde Çanakkale Lapseki’de doğdu. Gençer, ilk ve orta öğrenimini Lapseki’de tamamladı. 1980 senesinde Gelibolu

Orhan Oyanık

Çanakkaleli Ünlüler

Orhan Oyanık

Orhan Oyanık, 1975 senesinde Aksaray’da doğdu. Aslen Çanlıdır. Oyanık ilk, orta ve lise eğitimini babasının memur olması nedeni ile değişik