28 Mart 2024 Perşembe

Dardanos Antik Kenti

Dardanos Antik Kenti ismini, tanrı Zeus’un oğlu Dardanos’tan alır. Troia kral soyunun atalarının kenti de Dardanos olarak kabul edilir. Troas Bölgesi’nin en erken sikke basan şehirlerin birisidir. Dardanos, bölgenin diğer yerleşimleri gibi, zaman geçtikçe Persler ile Hellenistik kralların hakimiyetine girmiş

Dardanos Antik Kenti

Dardanos Antik Kenti ismini, tanrı Zeus’un oğlu Dardanos’tan alır. Troia kral soyunun atalarının kenti de Dardanos olarak kabul edilir. Troas Bölgesi’nin en erken sikke basan şehirlerin birisidir.

Dardanos, bölgenin diğer yerleşimleri gibi, zaman geçtikçe Persler ile Hellenistik kralların hakimiyetine girmiş ve Milattan Önce 190 senesinde yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. Milattan Önce beşinci yüzyılın sonlarında Troas’ı Persler adına yöneten Zenis ve karısı Mania buralıdır.

Diğer bir efsaneye göre Samotras kralı Kortios’un oğlu Dardanos’tur. Arkadi krallarından birisi olan Şersis’in kızı ile evlenir. Evlilikten bir süre sonra eşinin erkek kardeşi Pasyon ile tartışarak onu öldürür. Bunun üzerine adadan kaçarak Hellespont yöresine gelir. Bu yörenin kralı olan Koker ona iyi davranırarak kızı Yani ile onu evlendirir. Daha sonra krallığını ona bırakır. Dardanos kral olur olmaz yörede kendi ismini yani Dardanos adını taşıyan bir kent kurar. Milattan Önce 1537 senesinde ölür. Eski adı Hellespontos olan boğaza bu kentten dolayı Dardanelles ismi verilmiştir.

Bir başka efsaneye göre de Dardanos, Yunan tanrılarından Atlas’ın kızı Elektra ile tanrılar tanrısı Zeus’un oğludur. Samothrake adasında kız kardeşi İssion ile beraber yaşarmış. Bir gün kız kardeşi İssion ölmüş, adayı sular basmış. Bunun üzerine Dardanos bir sala binerek bu adadan uzaklaşmış ve bu yöreye gelmiş. Buranın kralı olan Teuker onu iyi karşılamış ve kızı Batiei ile evlendirmiş.

Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u Fetih etmesinden sonra Dardanos ve Abydos sakinlerinin boğazda yapılan kalelerin civarına taşınması ile kent boşalmış ve zaman geçtikçe unutulmuştur. Adı 1915 senesinde tekrar duyulur: Antik yerleşimin yanında Dardanos adını taşıyan Osmanlı tabyası boğazın savunmasında önemli görevler üstlenmiştir. Dardanos Tümülüsü, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda çıkarılmıştır. Çanakkale Arkeoloji sergileniyorken, Çanakkale Müzesi’nin Troya Müzesi’ne taşınması nedeni ile oradadır.

02 Temmuz 2017
Paylaş:

Dardanos Antik Kenti Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale

Çanakkale

Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]