28 Mart 2024 Perşembe

Dur Yolcu

Dur Yolcu Çanakkale Boğazının en hakim konumuna yapılmış, tüm Çanakkale’den ve Çanakkale Boğazını geçen gemiler tarafından görülebilecek görsel bir objedir. Yapılış amacı Çanakkale Boğaz’dan gelip geçenlere bu topraklarda bir tarih yattığını ve bu toprakların kanla sulanarak kazanıldığını anımsatmaktır. Görselde bir

Dur Yolcu

Dur Yolcu Çanakkale Boğazının en hakim konumuna yapılmış, tüm Çanakkale’den ve Çanakkale Boğazını geçen gemiler tarafından görülebilecek görsel bir objedir.
Yapılış amacı Çanakkale Boğaz’dan gelip geçenlere bu topraklarda bir tarih yattığını ve bu toprakların kanla sulanarak kazanıldığını anımsatmaktır. Görselde bir asker figürü ve Necmettin Halil Onan’a ait olan Bir Yolcuya adlı şiirin “Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir!” dizeleri bulunmaktadır.
1960 yılında Değirmen Burnu Tabyaları’nın komutanı Üsteğmen Turan Şekip PINAR tarafından Asteğmen Seyran Çebi’ye yaptıttırılmıştır.
Askeri alan içerisinde bulunan Dur Yolcu yazısı ziyarete kapalıdır. Özel izin alınarak ziyaret edilebilir. Dur Yolcu yazısı Eceabat ilçesi Kilitbahir köyü sınırları içerisinde yer alır. Kilitbahir vapurundan çok güzel fotoğraflanabilmektedir.

BİR YOLCUYA
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğdugu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil Onan

29 Temmuz 2017
Paylaş:

Dur Yolcu Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale

Çanakkale

Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]