20 Nisan 2024 Cumartesi

Kırmızı Sırt

Kırmızı Sırt (Kanlı sırt) 1915 yılında gerçekleşen Çanakkale Savaşları esnasında en çetin çarpışmaların yaşandığı cephe olarak bilinir. Conkbayırı’nın güneybatı yönünde yer alan Kırmızı Sırt çok sayıda savaş hikayesinin yaşandığı ve efsanelere konu olan bir bölgedir. 125. Alay siperleri tabelasının olduğu

Kırmızı Sırt

Kırmızı Sırt (Kanlı sırt) 1915 yılında gerçekleşen Çanakkale Savaşları esnasında en çetin çarpışmaların yaşandığı cephe olarak bilinir. Conkbayırı’nın güneybatı yönünde yer alan Kırmızı Sırt çok sayıda savaş hikayesinin yaşandığı ve efsanelere konu olan bir bölgedir.

125. Alay siperleri tabelasının olduğu bölge Kırmızı Sırt Cephesi’dir. Bölgenin en dikkat çekici özelliği ise burada kazılan tünellerdir. Bu tünellerde gerçekleşen çarpışmalara aynı zamanda “Lağım Muharebeleri” de denir. Kazılmış olan siperlerin içine girip gezebileceğiniz bölgede yıllar önce yaşanan bu kanlı savaşın şiddetini hissedebilirsiniz. Zaman zaman içinizi acıtan zaman zaman ise yeniden düşünmenizi sağlayan anılar sizi derinden etkileyecektir.

Çok şiddetli siper savaşlarının yaşandığı bu bölgede 19 Mayıs günü düzenlenen saldırıda kazılmış olan tüneller ile siperlerinin altına yerleştirilen patlayıcıların havaya uçurulması sonucu çok sayıda Türk askeri şehit düşmüştür. Yaklaşık üç bin Türk askerinin ölümüne yol açan saldırıdan sonra bölgeye “Kırmızı Sırt” adı verilmiştir. Her iki cepheden de kaybedilen asker sayısı o kadar fazladır ki; çarpışmadan beş gün sonra taraflar arasında dokuz saatlik bir ateşkes ilan edilmiştir.

Bu ateşkesin sebebi ise iki ulustan da şehit düşen binlerce asker için toplu mezarlar açmaktır. Çok çarpıcı hikayelerin yaşandığı cephede Türk ve Avustralyalı askerler, birlikte açtıkları toplu mezarlara şehit olan askerleri gömmüşlerdir. Bu hazin olay iki taraftaki askerlerin arasında “centilmen düşman” ifadesinin kullanılmasını sağlamıştır. İki taraf askerleri arasında oluşan bu bağ savaşın sonuna kadar sürmüştür.

Kırmızı Sırt bölgesinde yaşanan muharebede üç buçuk saat kadar kısa bir süre içinde çok sayıda asker hayatını kaybetmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırmızı Sırt için “Biz burada bir darülfünun gömdük.” sözünü söylediği bölgeyi gezerken çatışmanın boyutunun farkına varabilirsiniz. Bu bölgede aynı zamanda 16. Tümen askerlerinin anısına yapılmış olan anıtı görebilirsiniz.

Çanakkale’nin taşı da toprağı da ayrı bir hikaye barındırır. Türkiye’nin tarihi açıdan en önemli illeri arasında ilk sıralarda yer alan Çanakkale; her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmaktadır. Bu ilgi yersiz değildir şüphesiz; Çanakkale toprağının kokusuyla dahi insanın içine işlemektedir.

07 Kasım 2017
Paylaş:

Kırmızı Sırt Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Eceabat

Eceabat

Eceabat, Gelibolu Yarımadası’ nın batı ucunda, Avrupa yakasında yer alan Çanakkale’nin tarihi ilçelerinden birtanesidir. Çanakkale Savaşlarının en yoğun olarak gerçekleştiği bölge Eceabat sınırları içerisindedir. 1.Dünya Savaşı tarihin Çanakkale’ de kırıldığı andır. 1915 yılında Çanakkale Savaşları’ nın yaşandığı mekan her ne kadar yarımadaya adını veren Gelibolu ile anılsa da, aslında en hararetli savaşların yaşandığı topraklar yarımadanın […]