25 Nisan 2024 Perşembe

Zeus Altarı

Kaç ülkenin topraklarında bu kadar savaş yaşanmıştır? Dünya üzerinde kaç şehir Çanakkale kadar adından söz ettirmeyi başarmıştır? Denizle ormanların buluşma noktası; doğal güzelliklerin merkezi ve tarihi önemi ile Çanakkale; binlerce yıllık tarihini tüm ziyaretçilere yaşatmaya devam etmektedir. Bu kez Kaz

Zeus Altarı

Kaç ülkenin topraklarında bu kadar savaş yaşanmıştır? Dünya üzerinde kaç şehir Çanakkale kadar adından söz ettirmeyi başarmıştır? Denizle ormanların buluşma noktası; doğal güzelliklerin merkezi ve tarihi önemi ile Çanakkale; binlerce yıllık tarihini tüm ziyaretçilere yaşatmaya devam etmektedir.

Bu kez Kaz Dağları’nın eteklerindeki şirin mi şirin bir köye yolculuk ediyoruz; Adatepe Köyü’ne.. Başlı başına ayrı bir konu olsa da bu kez sadece bu köyün bir bölgesine götüreceğiz sizi…

Zeus Altarı Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi, Küçükkuyu Beldesinde Kaz (İda) Dağı’nın yamacında kurulan Adatepe Köyü’nde bulunmaktadır. Kaz Dağları doğal güzelliği kadar tanıklık ettiği tarih ve ev sahipliği yaptığı mitolojik efsaneler sebebiyle de Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan ve sakinliği kadar eşsiz doğası ile de ziyaretçilerin akınına uğrayan Adatepe Köyü aynı zamanda mitoloji tutkunlarına da hitap ediyor.

Binlerce yıl öncesine dönelim, henüz mitolojik tanrıların var olduğuna inanılan dönemlere.. Truva Savaşı sırasında tanrıların kralı; yıldırımların sahibi, adaletin temsilcisi Zeus’un emirlerini yağdırdığı yer olarak kabul edilen mekan Adatepe Köyü sınırları içerisinde yer alır.

Kaya kütlesinin işlenmesi yoluyla oluşturulan ve doğa ile iç içe olan bu yere giderek Edremit Körfezi’ne siz de hakim olabilirsiniz.

Zeus Sunağı olarak da bilinen Zeus Altarı’nın içerisinde içi su dolu bir sarnıç bulunuyor; bu sarnıç Zeus Mağarası olarak biliniyor ve her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Mitolojik tarihe ilgisi olanlar kadar doğa tutkunlarının da ilgisini çeken Zeus Altarı Heinrich Schliemann ve arkeolog Judeich tarafından yapılan kazılar sonrası ortaya çıkarılmıştır. İkilinin bu uğraşlarının ardındaki temel sebebin bu bölgenin İlyada Destanı’nda bahsedilen Gargaros Tepesi olduğuna inanmaları olduğu bilinmektedir.

Zeus Altarı’nın önemi bunlarla da sınırlı kalmıyor, yine bir efsaneye göre maviyle yeşilin bulunduğu bu bölgede Zeus’un Hera’ya aşık olduğuna inanılıyor.

Çanakkale’ye henüz yolunuz düşmediyse bir an önce tatil planlarınızı gözden geçirmenizi öneriyoruz. Sahillerinden antik kentlerine; mitolojik efsaneye konu olan köylerinden şehitliklere birçok alternatif sunan bu şehre siz de kayıtsız kalamayacaksınız.

12 Kasım 2017
Paylaş:

Zeus Altarı Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Ayvacık

Ayvacık

Ayvacık, Çanakkale ilinin en uzun sahil şeridine sahip ilçesidir. İlçenin Yüzölçümü 874 km² dir ve % 52’si ormanlıktır. Dağlar, denize paralel olarak uzandığından, sahil şeridinde olağanüstü güzelliğe sahip koylar bulunmaktadır. Son yıllarda yoğun ilgi gören bu koylar, turizm için cazibe merkezidir. Edremit Körfezi’ne bakan güney kıyısı Akdeniz ikliminin etkisini altındadır. İç kısımlara doğru gidildikçe Marmara […]