25 Nisan 2024 Perşembe

Parion Antik Kazılarında Yeni Bulgular

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin en önemli antik liman kenti Parion'da yapılan arkeojeofizik çalışmaları, toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen yüzlerce büyük yapı olduğunu ortaya koydu. Parion

Parion Antik Kazılarında Yeni Bulgular
Haber Giriş Tarihi: 02 Ağustos 2017 10:58 Biga Haberleri Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin en önemli antik liman kenti Parion’da yapılan arkeojeofizik çalışmaları, toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen yüzlerce büyük yapı olduğunu ortaya koydu.

Parion Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeolojide son yıllarda çok popüler olan arkeojeofizik çalışmasını Parion Antik Kenti’nde de gerçekleştirdiklerini söyledi.

İÇDAŞ ana sponsorluğunda yürütülen çalışmaları Parion Antik Kenti’nin tamamını kapsayacak şekilde yaptıklarını anlatan Keleş, geçtiğimiz yıl başlanan çalışmaların toplam 6 ay sürdüğünü belirtti.

Keleş, söz konusu çalışmaların boyutları bakımından da şu anda Anadolu’daki bir antik kentte gerçekleştirilen en kapsamlı arkeojeofizik çalışması olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Biz Parion’un büyüklüğünü ya da yayıldığı alanı kafamızda tasavvur ediyorduk ama hazırlanan arkeojeofizik haritasının sonuçları bize şunu gösterdi ki şu anda toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen yüzlerce yapı var. Bunların bazıları oldukça büyük yapılar. Bu arkeojeofizik sonuçlarına göre, antik kentteki bu alanlarda yapılacak kazılar ile sözünü ettiğimiz yapılar da ortaya çıktığı zaman Parion Antik Kenti, Türkiye’nin Çanakkale bölgesindeki yeni bir Efes’i olacak.”

Çalışmada çıkan sonuçların, antik kentin büyüklüğü bakımından kendilerini çok etkilediğini, Parion’un tahmin edilenin aksine daha büyük ve kapsamlı bir antik Roma kenti olduğunu dile getiren Keleş, bunun kent içindeki verilerle daha da net anlaşıldığını vurguladı.

– “Büyük Roma yapıları, su kanalları, caddeler bulduk”

Keleş, daha önce kazı yapılmayan alanda gerçekleştirilen arkeojeofizik çalışmalarının ardından başlanacak kazılarla Çanakkale’nin yeni bir destinasyon merkezine kavuşacağına dikkati çekerek şunları söyledi:

“Çalışmada, tiyatronun üst tarafındaki alanda çok büyük boyutlu tapınaklar, yamaç hamamının üst tarafında şapeller, kiliseler, Odeon’un arka kısmında domistik yapılar, kuzey surlarının denize bakan tarafında oldukça büyük bir Roma yapısı, kazı evinin yan bölümündeki arazide çok büyük bir Roma yapısı ve su kanalları, caddeler bulduk. Yani antik kentte, bir Roma kentinde ne varsa hepsi bu kentte mevcut. Dolayısıyla, arkeojeofizik sonuçlarına göre, net olarak söyleyebiliyoruz ki ülkemiz Çanakkale’de ciddi anlamda bir Efes kazanıyor. Troia ve Assos’tan sonra burası yeni bir destinasyon merkezi haline gelecek. Bunlar yakın zaman içinde olacak. Bunun birinci ayağını bilimsel çalışmalar oluşturuyor: Bölgedeki veriyi ortaya çıkarmak, korumak ve beraberinde kamulaştırmak.”

Prof. Dr. Keleş, bu yıl daha önceden planlanan 12. dönem kazılarında ise 27 arkeolog, birer epigraf, mimar, restoratör, 8 konservatör-restoratör, 1 antropolog, 4 harita mühendisi ve öğrenciler ile toplam 70 kişilik ekibin görev yaptığını kaydetti.

Paylaş:
Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

2018 yılında kurulan ve faaliyetlerine devam eden Çanakkale Savaşları Enstitüsü literatüre yeni bir kitap daha

Parion’da Bin 900 Yıllık Anıt Mezar Kitabesi Bulundu

Biga Haberleri

Parion’da Bin 900 Yıllık Anıt Mezar Kitabesi Bulundu

Biga Parion Antik Kenti'nde, arkeologların araştırmaları sırasında bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen anıt mezar kitabesi

19 Asırlık Kadın Hekim Mezarı Bulundu

Biga Haberleri

19 Asırlık Kadın Hekim Mezarı Bulundu

Kemer köyü yakınında yer alan 2 bin 700 yıllık antik kent Parion'daki kazılarda 1900 yıllık kadın hekim mezarı ortaya