Yabancı Sofralarının Közlenmiş Biberi Biga’dan

Çanakkale'nin Biga ilçesindeki bir firma, közlenmiş kapya, Makedon ve kardola biberi ile pancar turşusunu Avrupa ağırlıklı birçok ülkeye ihraç ediyor. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle evlerde kışa hazırlık kapsamında salça, turşu, sos gibi

Yabancı Sofralarının Közlenmiş Biberi Biga’dan
Haber Giriş Tarihi: 23 Eylül 2017 11:53 Biga Haberleri

Çanakkale’nin Biga ilçesindeki bir firma, közlenmiş kapya, Makedon ve kardola biberi ile pancar turşusunu Avrupa ağırlıklı birçok ülkeye ihraç ediyor.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle evlerde kışa hazırlık kapsamında salça, turşu, sos gibi ürünlerin yapımı hızlanırken, bu ürünleri üreten fabrikalarda da vardiyalı olarak yoğun üretim süreci yaşanıyor.

Hem iç hem de dış piyasaya farklı ürünler sunan fabrikalar, bu dönemde ilave istihdamlarla gelen talep doğrultusunda planladıkları üretimi gerçekleştirmeye çalışıyor.

Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu, közlenmiş biber ve turşu üreten yıllık 7 bin ton biber işleme kapasiteli bir firma da 170 işçiyle ihracatlık ürünlerini hazırlıyor.

Firmanın Genel Müdürü Erdil Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın en yoğun dönemini yaşadıklarını, çift vardiyayla üretim yaptıklarını söyledi.

Ürünlerinin Avrupa ağırlıklı olmak üzere yabancı sofraları süslediğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 6 milyon avroluk ihracat yaptık. 3 bin 500 ton kapya, 200 ton Makedon ve 400 ton kardola biberini gözleyip yurt dışına gönderdik ayrıca 250 ton pancarı turşu yapıp ihraç ettik. Ürünlerimizi Çanakkale, Bursa ve Manisa’dan alıyoruz. Ürünlerimizi, ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Hollanda, Almanya, Yeni Zelanda, Endonezya, İsveç, İtalya, Romanya ve Yunanistan’a ihraç ediyoruz. Ürünlerimizin dünya sofralarında beğenilerek tüketildiğini duymak bizleri gururlandırıyor.”

Bu yıl da aynı miktarlarda ihracat gerçekleştirmeyi ve 6,5 milyon avroluk döviz girdisi sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Çağlayan, gelecek yıl daha fazla dış satım yapmayı istediklerini söyledi.

Kapya biberinde son yıllarda kalitenin düştüğünü, bu durumun tohumdan kaynaklandığını aktaran Çağlayan, “Eskiden biber üç dört gün sağlam vaziyette dururken şimdi dün toplanan biberde ertesi gün çürümeler başlıyor. Dekar başına 4 ton biber alınırken son birkaç yılda 3 tonu geçemiyoruz. Bu yıl beklentimiz yüksekti ancak ürünün yetersiz olması nedeniyle beklediğimizi yakalayamadık.” dedi.

Çağlayan, kaliteli ham maddeye daha kolay ulaşmaları halinde, üretim kapasitelerinin yükseleceğini, bu sayede hem istihdama hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacaklarını kaydetti.

Fabrika Müdürü Esin Apuhan ise şu anda sezon içinde olduklarını ve geçici işçilerle üretim yaptıklarını belirterek, “Sezon bitimiyle işçi sayımız 170’den 30’a düşecek. Kış döneminde 30 işçiyle turşuluk biber üreteceğiz.” diye konuştu.

Paylaş:
Parion’da Bin 900 Yıllık Anıt Mezar Kitabesi Bulundu

Biga Haberleri

Parion’da Bin 900 Yıllık Anıt Mezar Kitabesi Bulundu

Biga Parion Antik Kenti'nde, arkeologların araştırmaları sırasında bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen anıt mezar kitabesi

19 Asırlık Kadın Hekim Mezarı Bulundu

Biga Haberleri

19 Asırlık Kadın Hekim Mezarı Bulundu

Kemer köyü yakınında yer alan 2 bin 700 yıllık antik kent Parion'daki kazılarda 1900 yıllık kadın hekim mezarı ortaya

Biga’da Cezaevi Firarisi Yakalandı

Biga Haberleri

Biga’da Cezaevi Firarisi Yakalandı

Çan Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan firar eden şahıs düzenlenen operasyonla Biga'da