Bozcaada’nın Elektiriği Rüzgardan Üretilecek

Türkiye'nin üçüncü büyük adası konumundaki Bozcaada'da, sokak aydınlatmaları ve belediyeye ait tesislerin enerji ihtiyacı, yaklaşık 1 milyon avroluk yatırımla kurulması planlanan rüzgar enerji santraliyle sağlanacak. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz,

Bozcaada’nın Elektiriği Rüzgardan Üretilecek
Haber Giriş Tarihi: 04 Kasım 2017 13:09 Bozcaada Haberleri

Türkiye’nin üçüncü büyük adası konumundaki Bozcaada’da, sokak aydınlatmaları ve belediyeye ait tesislerin enerji ihtiyacı, yaklaşık 1 milyon avroluk yatırımla kurulması planlanan rüzgar enerji santraliyle sağlanacak.

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, AA muhabirine, Bozcaada’nın bozulmamış bakir doğasıyla her sezon milyonlarca yerli ve yabancı konuğa ev sahipliği yaptığını, bu doğallığı gelecek kuşaklara aktarmanın en büyük hedeflerinden birisi olduğunu söyledi.

Yılmaz, atık su tesisi ile çevrenin kirlenmesinin önüne geçmeyi, rüzgar enerjisiyle de ada halkının elektrik ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını anlattı.

Bozcaada’nın önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Biz daha önce Avşa Adası’nda yapılmış bir model için şu an planlama yapıyoruz. O, deniz suyundan içme suyu üretme modeli. Onun ilk fizibilite çalışmasını yaptık. İller Bankasından gelen heyet burayı inceledi. Bu çalışma kapsamında ilçede su hatlarını yenilerken bir de deniz suyundan içme suyu elde edilebilir bir projeyi hayata geçireceğiz. Dolayısıyla içme suyu ile ilgili ana kara ile bir bağımız kalmamış olacak ve yaz dönemlerinde yoğun kullanımlarda çıkan sorunların da önüne geçmiş olacağız.”

– “Yaklaşık 1 milyon avroluk bir proje”

Yılmaz, 38 kilometrekarelik Bozcaada’nın yenilenebilir enerji ile çok uzun yıllar önce tanıştığını, 2001 yılında burada 17 rüzgar türbininin kurulduğunu anlattı.

Türkiye’de rüzgar türbini yatırımlarının ikincisinin burada hayata geçirildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Biz de Bozcaada Belediyesi adına İller Bankası ile bir proje geliştirdik. Burada 1,1 megavatlık rüzgar enerji santrali kurmak istiyoruz. Bunun için yer tahsis çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon avroluk bir proje bu. Sokak aydınlatmaları ve belediyenin bütün tesislerinde kullanılacak olan yani halkın ortak kullanımı için gerekli enerjiyi biz rüzgardan elde etmek istiyoruz. Bu da hep devam ettirdiğimiz çevreci belediye anlayışının bir devamı olacak. Bu projenin güzel bir özelliği de ürettiğiniz fazla enerjiyi devletle mahsuplaşma şansınız var. Atık su arıtma tesisi ve deniz suyu tesisimiz devreye girdiğinde enerji ihtiyacımız bir hayli artacak. Hem bunları buradan karşılamak, kalanını da devlete satıp belediyeye gelir getirmek gibi bir hedefimiz var.”

Yılmaz, hazırladıkları projelerin hayata geçirilmesinin, adanın gelecek 25 yıllık altyapısının da tamamlanması anlamı taşıdığını belirtti.

Bundan sonraki süreçte Bozcaada’nın üst yapısıyla ilgili çalışmalara başlayacaklarını bildiren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Biz önümüzdeki 25 senenin problemlerini çözersek adanın en önemli sorunlarını da gidermiş olacağız. Sonra üst yapı başlayacak. 2019’a kadar atık su arıtma tesisi bitmiş olacak. Diğer projelere de başlanmış olacak. Yani dışarıdan biz Bozcaada’nın yüzünü görebiliyoruz, fark edilen yüzünü. Bozcaada’da şöyle bir şey var; Bozcaada kültür, sanat ve çevre adası olmuş. Evet kültür sanat faaliyetlerinde çok ilerlemiş durumdayız. Çevreci bir belediye olarak çok ilerlemiş durumdayız ama biz aslında mutfağın bu tarafında, Bozcaada’nın altyapı sorunları, üst yapı sorunları ve önümüzdeki 25 yılı ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunlar da proje aşamasında. Zaten ortaya çıktıktan sonra birer birer ne kadar değerli çalışmalar olduğu ortaya çıkacak.”

Paylaş:
Bozcaada Tenedos Tiyatro Festivali 26 Ekim’de

Bozcaada Haberleri

Bozcaada Tenedos Tiyatro Festivali 26 Ekim’de

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi 26-28 Ekim’de 1. Tenedos Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapacak. “Bozcaada’da 3 gün 3 gece tiyatro” temalı festivale

Karaya Oturtulan Gemi Yüzdürüldü

Bozcaada Haberleri

Karaya Oturtulan Gemi Yüzdürüldü

Bozcaada ilçesinde, baş tarafından su aldığının tespit edilmesi üzerine kaptanı tarafından karaya oturtulan gemi yüzdürüldü.

Bozcaada’da Atık Toplama Kamyonunda Yangın

Bozcaada Haberleri

Bozcaada’da Atık Toplama Kamyonunda Yangın

Bozcaada'da belediyeye ait ambalaj atığı toplama kamyonunda yangın sonucu hasar meydana