İmece Usulü Pekmez

Çanakkale'nin Ezine ilçesi Kızıltepe köyünde tandır ateşinin korunda 200 yıldır imece usulüyle pekmez yapılıyor. İl merkezine 60 kilometre uzaktaki köyde 200 yıllık geleneği sürdüren vatandaşlar, kış mevsiminde tüketecekleri pekmezi imece usulüyle

İmece Usulü Pekmez
Haber Giriş Tarihi: 09 Temmuz 2017 17:21 Ezine Haberleri

Çanakkale’nin Ezine ilçesi Kızıltepe köyünde tandır ateşinin korunda 200 yıldır imece usulüyle pekmez yapılıyor.

İl merkezine 60 kilometre uzaktaki köyde 200 yıllık geleneği sürdüren vatandaşlar, kış mevsiminde tüketecekleri pekmezi imece usulüyle hazırlıyor.

Bağlardan toplanan üzümler, köy meydanındaki alana getirilip tarihi mengenede sıkılarak, yapıma hazır hale getiriliyor. Yediden yetmişe herkesin katılımıyla hazırlanan pekmez, tandır ateşindeki korla kıvam alıyor.

Yaklaşık 3 gün gece gündüz tandır ateşinde kaynatılan pekmez, koyulaşmaya başlayıp şişelenmeye hazır hale geliyor. Daha sonra soğutulmaya bırakılan pekmez, soğuk kış günlerinde şifa niyetine tüketilmek için saklanıyor.

Kızıltepe Muhtarı Nazım Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük şehirlerde görülmeye pek alışık olunmayan birlikteliğin köylerinde yıllardır sürdüğünü söyledi.

Buna “imece usulü” denildiğini belirten Çelik, atalarından gelen bağcılık kültürüyle bu şekilde pekmez yapımını devam ettirdiklerini bildirdi.

Toplanan üzüme bağlı olarak her yıl imece usulüyle bir tona yakın pekmez ürettiklerini anlatan Çelik, “Bazen 600, 700 kilo olabiliyor. Hasat nasıl olursa pekmezdeki verim de o kadar çok olur. Allah’ın verdiği berekete göre imece usulüyle yaptığımız bu pekmezin miktarı da artıyor.” dedi.

Çelik, unutulmaya yüz tutan birlik ve beraberliği gelecek nesillere aktarmak, “imece usulü”nü sürdürebilmek adına çocukların da bu kültürde yoğrulduğunu kaydetti.

Köy sakinlerinden 69 yaşındaki Osman Çelik de pekmezi “çok yararlı bir besin ve doğal ilaç” olarak bildiklerini belirtti.

Paylaş:
İlkokul Öğrencileri Seramik Ürünleri Yaptı

Ezine Haberleri

İlkokul Öğrencileri Seramik Ürünleri Yaptı

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde ilkokul öğrencileri seramik ürünleri yaptı. Geyikli Beldesindeki Geyikli İlkokulu öğrencilerine “Alexandreas Troas, Troya ve Zeytin” temalı proje

İlk Hasat Zeytinyağı 15 Bin Lira

Ezine Haberleri

İlk Hasat Zeytinyağı 15 Bin Lira

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde, bu yıl ilki düzenlenen zeytin hasat şenliğinde, açık artırmayla 15 bin liraya satılan ilk

Geyikli Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Ezine Haberleri

Geyikli Zeytin Hasat Şenliği Başladı

Ezine ilçesi Geyikli beldesinde iki gün sürecek "Zeytin Hasat Şenliği"