28 Mart 2024 Perşembe

Gelibolu’nun Kurtuluşunun 95. Yıldönümü

Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gelibolu'da 2.Kolordu Karargahı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam

Gelibolu’nun Kurtuluşunun 95. Yıldönümü
Haber Giriş Tarihi: 26 Kasım 2017 12:43 Gelibolu Haberleri

Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gelibolu’da 2.Kolordu Karargahı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti.
Kutlama törenleri programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar yaptı. Başkan Özacar Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümünü kutlamanın mutluluk ve onurunu yaşadıklarını dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti.
“Kasım ayı biz Gelibolulular için başı hüzün sonu sevinç yüklü bir aydır. 10 Kasım hüzündür. Gelibolu’yu ziyaret eden, Gelibolu’da doğan bir liderin ölümsüzlüğüdür. 24 Kasım, sevinçtir. Başöğretmen unvanı verilen bir liderden Gelibolu’nun harf öğrenmesinin sevincidir.
İlk kadın öğretmen Refet Angın’ın Gelibolu’dan yetişmesinin sevincidir. 26 Kasım, mücadelenin, kurtuluşun, özgürlüğün gururudur. Ülkemizi parçalamak isteyenlere karşı verilen mücadelenin sonucudur.
26 kasım ispatdır. Sözkonusu vatansa gerisi teferruattır. İstiklal ve istikbal meseleyse ölüm muhakkaktır. 95 yıl önceki mücadele buna ispattır. 26 Kasım ruhunun kattığı bir bilinç var. Bu cennet vatan da zorluklarla öğrenilmiş dersler var. 95 yıl önce Gelibolu’da gururlanılacak bir özveri var. Gelibolu’nun her bir evladı bu sebeple Kuvayi Milliye ruhu taşır. Her bir Gelibolulu milli mücadele şuurundadır.
18 Mart 1915’de Çanakkale’de başlayan diriliş, 19 Mayıs 1919’da ilk adımı atılan Kurtuluş Savaşı ve 9 Eylül 1922’deki şanlı zaferin sonuçları tüm yurdumuzda dalga dalga yayılmıştır. İşte bu taçlanan zaferlerden birisi de 26 Kasım 1922’de Gelibolu’nun kurtuluşu ile sonuçlanmıştır. Bu kurtuluş günü, tüm Gelibolulular için onur, gurur ve şeref günüdür.
Olmayan topuyla, olmayan silahıyla; sadece inancına ve vatanseverliğine güvenerek kadın-erkek, genç-yaşlı demeden mevzilerde yüreğiyle kazananların mücadelesi hafızamıza kazınmıştır. O gün mücadele edenlerin tek düşüncesi özgür ve bağımsız bir ülke yaratmaktı.
Binbir zorluklarla kan ve can pahasına kazanılan bu kutsal toprakları korumak, Atatürk’ün ‘bağımsılık benim karekterimdir’ sözünden hareketle o’nun gösterdiği ilkeler doğrultusunda geliştirmek ve bağımsızlıktan asla ödün vermeden gelecek kuşaklara aktarmak ve ulaştırmak birinci ve asli görevimizdir. Bize gösterilen hedefe yani muassır medeniyet seviyesine ulaştırmak asli görevimizdir. Ve yürekten inanıyorum ki, bu hedefe ulaşabilmek için koşullar ne olursa olsun her bir vatan evladı bundan asla taviz vermeyecektir.
Emin adımlarla yürüyebilmek için bizlere düşen görev var. Ülkemizi kalkındırmak için var gücümüzle çabalamalıyız. Aldığımız her nefeste bize bu vatanı bırakanlara şükranımızı ancak böyle ödeyebiliriz. Gelibolulular olarak bizler de bu eşsiz mirası hakkıyla taşıyabilmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Gücümüz tarihtendir. Düşman işgali altında kadını, erkeği ve çocuğuyla çok zor şartlarda büyük bir kahramanlık gösterilerek kutsal vatan topraklarının bağımsızlığı için başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahramanca mücadele eden, bu uğurda canını feda eden tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, şükranla ve minnetle anıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından, Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ömer Faruk Birer ve 26 Kasım İlkokulu öğrencisi Esra Süer’in okuduğu şiirler ile program sona erdi.
Kutlama törenlerine Gelibolu Kaymakam Vekili Biga Kaymakamı Mustafa Can, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Garnizon Komutan Vekili 95.Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Murat Tatlı, Gelibolu Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, askeri personel, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
Buradaki programın ardından saat 11.00’de Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte 2.Kolordu Komutanlığı’na şükran ziyaretinde bulundular.

Paylaş:
Gelibolu’da Tır Kamyona Çarptı: 2 Yaralı

Gelibolu Haberleri

Gelibolu’da Tır Kamyona Çarptı: 2 Yaralı

Gelibolu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif

Ağaçta Mahsur Kalan Kediyi İtfaiye Kurtardı

Gelibolu Haberleri

Ağaçta Mahsur Kalan Kediyi İtfaiye Kurtardı

Gelibolu'da çıktığı ağaçta mahsur kalan kedi, Gelibolu Belediyesi İtfaiye Ekipleri tarafından kurtarıldı.

Gelibolu Belediyesi’nden Vatandaşlara Aşure İkramı

Gelibolu Haberleri

Gelibolu Belediyesi’nden Vatandaşlara Aşure İkramı

Gelibolu Belediyesi tarafından 10 bin kişilik hazırlatılan aşure vatandaşlara dağıtıldı.