28 Mart 2024 Perşembe

Caretta Carettalara Sonda Takıldı

Gökçeada sahilinde yaralı halde bulunan iki "caretta caretta"ya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde (DEKUM) dünyada ilk kez denenen yöntem ile beslenmeleri için burundan mideye sonda bağlantısı

Caretta Carettalara Sonda Takıldı
Haber Giriş Tarihi: 28 Haziran 2017 22:07 Gökçeada Haberleri

Gökçeada sahilinde yaralı halde bulunan iki “caretta caretta”ya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde (DEKUM) dünyada ilk kez denenen yöntem ile beslenmeleri için burundan mideye sonda bağlantısı yapıldı.

DEKUM Müdürü Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, gazetecilere yaptığı açıklamada, başlarından yaralı halde bulunan “caretta caretta”ların tedavilerine ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’ndeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başladıklarını söyledi.

Özdilek, ilk olarak beslenme sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ifade ederek, bunun için veteriner hekim Özay Bedizci ile dünyada ilk kez denenen bir yöntem ile anestezi altında mideye direk bağlı beslenme sondası yerleştirdiklerini bildirdi.

Canlıların hayatta kalmaları için büyük bir mücadele verildiğini anlatan Özdilek, “Gökçeada ilçesinde geçtiğimiz 20 Temmuz tarihinde iki farklı noktada ikisi de dişi olan caretta carettalar sahile vurmuş halde bulundu. Oradaki görevliler tarafından canlılarımız yaşar halde üniversitemize ulaştırıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlileri ve veteriner hekimlerce canlıların durumları görüşüldü, ilk muayeneleri yapıldı. Şu anda iki canlımız su ürünleri üretim tesisinde bulunuyor. Tedavileri sürüyor.” diye konuştu.

Özdilek, şu anda hayvanların günlük beslenme, ilaçlı tedavi ve diğer temizlik gibi bakımlarının gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“İki canlımız da başlarından darbeli haldeydi. Bir caretta dibe batamama dalamama sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle de kendi başına dipteki besinleri bulup beslenemiyor. Çünkü bu türler dibe dalıp yiyeceklerini temin ediyorlar. Muhtemelen kafasını da dibe batamadığı için bir tekneye çarpıp yaralanmış olabilir. Diğerinin ise durumu daha ciddi. Çok fazla enfekte halde. Gözler yüksek miktarda iltihaplı durumda. Hayvanlarda genel olarak bir halsizlik söz konusu. Yeme sorunlarına karşı veteriner hekim Özay Bedizci ile anestezi ortamında mideye direkt bağlı olarak burundan beslenme sondası yapıldı. Bu deniz kaplumbağaları için dünyada ilk kez denenen bir tedavi yöntemi olacak. Çünkü şu an iki canlıda ağızdan beslenmeyi kabul etmiyor.”

Yaralı caretta carettaların, yutma refleksleri yeniden oluşuncaya kadar bu şekilde besleneceğini belirten Özdilek, şunları kaydetti:

“Şu anda caretta carettalar koruma altına alınan gruptalar. Ama böyle olmasına rağmen Akdeniz popülasyonu için hala sıkıntı var aslında. Bu canlılar, nesli tehlike altında olan hayvanlar. Aslında bu canlıların hiç bir zararları yok, yararı var. Bunlar ne bir ev istiyor ne başka bir şey. Sadece istedikleri 3-5 balık, oda hayatta kalmaları için. Bu canlıların doğaya verdiği hizmet çok önemli. Biz bu canlıları hala Gökçeada’da ya da Çanakkale sahillerinde görebiliyorsak, aslında bu bir sağlık göstergesi. Buralarda gönül rahatlığıyla balık da yiyelim denize de girelim.”

Paylaş:
Garsonluk Yapan Roman Yazarı

Gökçeada Haberleri

Garsonluk Yapan Roman Yazarı

Gökçeada'da bir kahvehanede garsonluk yapan ve ortaokul mezunu olan 45 yaşındaki Mehmet Fatih Oflaz, yazdığı 11 romanla edebiyat dünyasında kendisine

Fener Rum Patriği Meryem Ana Ayinini Yönetti

Gökçeada Haberleri

Fener Rum Patriği Meryem Ana Ayinini Yönetti

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde Meryem Ana anısına düzenlenen ayini

Gökçeada’da Madam’ın Dibek Kahvesi

Gökçeada Haberleri

Gökçeada’da Madam’ın Dibek Kahvesi

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde lezzeti yıllara meydan okuyan "Madam'ın dibek kahvesi", adaya gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından beğenilerek tüketiliyor. İlçe