Çanakkale İçin 2018 Troia Yılı Bir İmkandır

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Troia'nın ayağa kalkmasını, bu markanın hak ettiği yatırımı almasını istediklerini belirterek, "Zaman zaman yurt dışı gezilerine gittiğimizde Türkiye'yi tanımayan, İstanbul, Ankara, Çanakkale'yi bilmeyen insanların

Çanakkale İçin 2018 Troia Yılı Bir İmkandır
Haber Giriş Tarihi: 29 Kasım 2017 1:17 Güncel Haberler

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Troia’nın ayağa kalkmasını, bu markanın hak ettiği yatırımı almasını istediklerini belirterek, “Zaman zaman yurt dışı gezilerine gittiğimizde Türkiye’yi tanımayan, İstanbul, Ankara, Çanakkale’yi bilmeyen insanların Troia’yı tanıdığını, efsaneleri okuduğunu, tarihi hatırasını bildiğini sevinerek görüyoruz. O yüzden Troia’nın hak ettiği yatırımları alması için 2018 Troia Yılı bir imkandır.” dedi.

Turan, Lapseki Belediyesi sosyal tesislerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin farklı konularda, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarını içinde barındıran bir şehir olduğunu belirtti.

“Şehitlik, orman, turizm, Assos ne kadar kıymetli ise Troia da o kadar kıymetli.” diyen Turan, şöyle konuştu:
“Troia’yı zaman zaman ihmal ettiğimizi düşünüyorum. Troia ihmal edilecek bir değer değil. Biliyorsunuz UNESCO’nun Troia tescilinin 20. yılı. Önümüzdeki yıl hükümetimiz tarafından en üst düzeyde Cumhurbaşkanımızın duyurusuyla beraber hayata geçen 2018’in Troia Yılı ilan edilmesi kararı alındı. 2018’i tüm Türkiye’de, tüm dış ülkelerdeki büyükelçiliklerimizde hep beraber Troia Yılı olarak kutlayacağız. Bunun için önemli çalışmalar yapılıyor. İlgili komisyonumuz, valimiz, bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanımızın özel gayretleri bu konuda bizlere çok büyük mesafe alma imkanları verdi.”

– “2018 Troia Yılı bir imkan”
Turan, geçen hafta bu konuda çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Ziyaretlerden çok olumlu kararlarla dönüldü. Her kurum, devletimizin her imkanı bu konuya seferber edilmiş durumda. Biz Troia’nın ayağa kalkmasını, bu markanın hak ettiği yatırımı almasını istiyoruz. Zaman zaman yurt dışı gezilerine gittiğimizde Türkiye’yi tanımayan, İstanbul, Ankara, Çanakkale’yi bilmeyen insanların Troia’yı tanıdığını, efsaneleri okuduğunu, tarihi hatırasını bildiğini sevinerek görüyoruz. O yüzden Troia’nın hak ettiği yatırımları alması için 2018 Troia Yılı bir imkandır.”

Bülent Turan, “2018 Troia Yılı” kapsamında Türk Hava Yolları ile yapılan görüşmelerde bir uçağın dış giydirmesinin bütünüyle Troia’ya ayrıldığını bildirdi.
Bunun hayata geçirilmesinin çok şık bir hareket olacağına işaret eden Turan, şunları kaydetti:
“Bu önemli bir tanıtım imkanı olacak. Onun dışında diğer ilgili kurumlarda benzer çalışmalar yapacaklar. Sizlerle de zaman zaman paylaşacağız. Bir diğer müjdemiz de yine özel sektöründe desteğiyle beraber çevredeki köylerimizin tüm altyapı imkanlarının ayağa kaldırılması olacak. Dış cephe giydirmeleri, evlerin restorasyonu, Troia hatırasının olduğu bir atmosferi canlandırmak için orada bütün köylerimizin ayağa kaldırılması gündeme gelecek. Biz 2018’i Türkiye’nin, Çanakkale’nin tanıtımı için önemsiyoruz. Nasıl ki şehitliğimizde 10 sene önce yıllık 300 bin olan ziyaretçi sayısı o yatırımlar yapılınca 3 milyona çıkmışsa, şu anda Troia’da da ortalama yıllık 400 bin ile 500 bin civarında ziyaretçi söz konusu. İstiyoruz ki bu yatırımlar yapıldıktan sonra, köylerin altyapısı, dış giydirmeleri, diğer kurumların kanaatleri ortaya konduktan sonra tekrar Troia’mızda da o ziyaretçi sayısı 3, 5 milyonlara çıksın. Bu Çanakkale’miz ve esnafımız için büyük bir katma değer. Onu hayata geçirelim.”

– “Troia Müzesi”
Troia Müzesi’nin de 2018 yılı içinde de açılacağını, bu müzenin, Troia eserlerinin geri gelmesinde ve sergilenmesinde çok büyük bir katma değer üreteceğini anlatan Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biliyorsunuz meclisimizde tarihi eserlerin araştırması için bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda ben bölgemizdeki tarihi eserlerin Türkiye’ye iadesinde katma değer üreteceğini düşünüyorum. Çünkü müzenin olmadığı yerlerde sergi imkanı olmadığı için bu tarz argümanların, tarihi eserlerin iadesi kolay olmuyor. Ama şimdi Troia’dan çıkan her türlü eserin sergileneceği bir örnek dünya müzesi var. O müzeyi açtığımızda oradaki eserlerin tekrar hayata geçirilmesi ve sergilenmesi çok daha rahat olacak.”

Paylaş:
Bülent Turan’ın Ramazan Bayramı Mesajı

Güncel Haberler

Bülent Turan’ın Ramazan Bayramı Mesajı

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Ramazan bayramı

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden Fidan Dikimi

Güncel Haberler

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden Fidan Dikimi

Çanakkale Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yaparak fidan dikme etkinliği

İşbaşı Eğitim Programı Kapsamında 80 İşbaşı

Güncel Haberler

İşbaşı Eğitim Programı Kapsamında 80 İşbaşı

İşbaşı Eğitim Programı kapsamında Çanakkale İŞKUR İl Müdürlüğü ve Yeni Mağazacılık A.Ş. arasında imzalanan protokol çerçevesinde Çanakkale merkez ve ilçelerde