Parion’da 2 Bin Yıllık Biberon Bulundu

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin en önemli antik liman kenti Parion'da yapılan kazılarda 2 bin yıllık biberon bulundu. Parion Antik Kenti kazı heyeti üyesi ve Atatürk Üniversitesi

Parion’da 2 Bin Yıllık Biberon Bulundu
Haber Giriş Tarihi: 12 Eylül 2017 11:23 Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin en önemli antik liman kenti Parion’da yapılan kazılarda 2 bin yıllık biberon bulundu.

Parion Antik Kenti kazı heyeti üyesi ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Kasaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2017 dönemi kazılarının devam ettiğini söyledi.

Çalışmaları Parion Antik Kenti’nin tamamını kapsayacak şekilde yaptıklarını anlatan Kasapoğlu, kazılarda çok önemli olarak saydıkları, 2 bin yıllık bir biberon bulduklarına dikkati çekti.

Kasapoğlu, bebek mezarında ortaya çıkarılan biberonun tek kulplu ve emzik ağızlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bu biberonlar, antik çağda Roma döneminde, günümüzden 2 bin yıl önce bebeklerin mama yemeleri ya da süt emmeleri için kullanılan malzemeler. Bunlar pişmiş topraktan yapılmış, daha sonra fırınlanarak kullanıma hazır hale getirilen malzemeler. Bunlara önceki yıllarda bazı bebek mezarlarında da rastladık. Özellikle erken Roma döneminde bu biberonlara bölgede rastlamak mümkün. Bazı bebek mezarlarına ölü hediyesi olarak da bırakılabiliyor bunlar. Bu bebeğin ölmeden önce günlük hayatında kullanılan malzemelerden biri oluyor.”

– 50-100 mililitre arası hacim

Kasapoğlu, 50-100 mililitre arası hacme sahip biberonlara, Helenistik dönemden itibaren kullanılan türlere rastlayabildiklerini söyledi.

Bunların çeşitli örneklerinin olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, “Bizim bugüne kadar ortaya çıkardıklarımız genelde erken Roma dönemine ait biberonlar. Çok küçük bir emzik ağzına sahip. Bir bebeğin ondan her hangi bir sıvıyı ya da mamayı içebilmesi düzeyde yapılmış ürünler. Bunların tamamı pişmiş topraktan yapılmış. Kil ıslakken kalıba basılarak şekillendiriliyor, daha sonra pişiriliyor ve kullanıma hazır hale getiriliyor.” ifadesini kullandı.

Paylaş:
Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

2018 yılında kurulan ve faaliyetlerine devam eden Çanakkale Savaşları Enstitüsü literatüre yeni bir kitap daha

Fazıl Say Kaz Dağları’nda Konser Verdi

Kültür Sanat Haberleri

Fazıl Say Kaz Dağları’nda Konser Verdi

Piyanist ve besteci Fazıl Say, Çanakkale'deki altın ve gümüş madeni arama çalışmalarına tepki için sürdürülen "Su ve Vicdan Nöbeti" kapsamında

Moğollar Kaz Dağları İçin Çanakkale’deydi

Kültür Sanat Haberleri

Moğollar Kaz Dağları İçin Çanakkale’deydi

Moğollar, Kaz Dağları’nda yapılan altın arama faaliyetlerine tepki göstermek, su ve vicdan nöbetine destek olmak için dün gece Çanakkale’de konser