25 Nisan 2024 Perşembe

Serada Kiraz Üretimi

Lapseki ilçesinde bir üretici, iklim koşullarından zarar görmemesi için kapalı alan sera sistemiyle kiraz üretmek için sera kurdu. Kirazıyla ünlü Lapsekili üretici Hayrettin Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede uzun yıllardır

Serada Kiraz Üretimi
Haber Giriş Tarihi: 18 Mayıs 2017 22:07 Güncelleme: Lapseki Haberleri

Lapseki ilçesinde bir üretici, iklim koşullarından zarar görmemesi için kapalı alan sera sistemiyle kiraz üretmek için sera kurdu.

Kirazıyla ünlü Lapsekili üretici Hayrettin Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede uzun yıllardır çeşitli türlerde meyve ve sebze yetiştiriciliği yaptığını söyledi.

Günal, 250 dönümlük bahçe sahibi olduğunu belirterek, halen marul, maydanoz, elma, şeftali ve kiraz ürettiğini anlattı.

Kirazda kaliteli ve güzel ürün elde etmek amacıyla serada üretim yapmaya karar verdiğini belirten Günal, “Seraya geçen yıl bodur kiraz fidanları diktim. Şu an kiraz fidanlarının ikinci yılı. Bölgemizde kiraz yetişiyor ama iklim koşulları nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Kapalı alan serada bu sıkıntıyı yaşamayacağım. Bölgemizde kiraz haziran ayında olgun oluyor. Olgunlaşma döneminde düşen yağışlar, kirazda çatlamaya yol açıyor. Bu durumda kirazı iyi fiyattan veremiyoruz. Serada bu durumun önüne geçmiş olacağız. Ayrıca haziran yerine mayıs ayında ürün alacağım. Bir ay önce aldığım üründen daha fazla kazanabilirim. 4 bin 200 metrekare kapalı alana 300 kiraz fidanı diktim. Şu anda gelişimleri oldukça iyi. Serada kirazın başarılı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Günal, gelecek yıl mayıs ayında seradaki fidanlarından ilk kirazları toplamayı hedeflediğini ifade etti.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim de ilçelerinde üretilen kirazların, kendine özgü aroması, lezzeti ve görüntüsüyle çok ilgi gördüğünü belirterek, “Lapseki kirazı”nın, son yıllarda yaşanan don ve yağışlara bağlı ortaya çıkan çatlamalar nedeniyle istenilen değeri bulmadığını aktardı.

İlçede kiraz yetiştiriciliği yapan çok sayıda üreticinin, özellikle çatlama sorunu yüzünden zarar görünce yeni meyvelere yöneldiğini belirten Sevim, “Bölgemizde kirazın çiçek döneminde yağışlar oluyor. O zaman arı dölleme yapamıyor veya kiraz tam oluyor, toplamaya başladığınız an bir yağmur, arkasından güneş, kirazlar çatlıyor. Yani emekler boşa gidiyor. İlçemizde odamıza kayıtlı yaklaşık 7 bin 500 dönüm alanda kiraz üretimi var. Biz yıl da 6 bin ton civarı kiraz üretimi yapıldı. Hayrettin Günal, oldukça güzel bir iş yaptı. Şu an için fidanlar iki yaşında, ağaçlarının gelişimi oldukça güzel.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş:
Yardım Tırı Elazığ’a Gönderildi

Lapseki Haberleri

Yardım Tırı Elazığ’a Gönderildi

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Lapseki Belediyesi tarafından toplanan yardımlar depremzedelere

13 Yaşındaki Öğrenciye Teşekkür Belgesi

Lapseki Haberleri

13 Yaşındaki Öğrenciye Teşekkür Belgesi

Kumbarasında biriktirdiği tüm parasını depremzedelere bağış için harcayan 13 yaşında ki Ahmet Samet Sarı Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından

7. Sınıf Öğrencisinden Örnek Davranış

Lapseki Haberleri

7. Sınıf Öğrencisinden Örnek Davranış

Lapseki Belediyesi’nin depremzedeler için başlattığı yardım kampanyasında 7. sınıf öğrencisi Ahmet Samet Sarı’dan örnek