Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşları sırasında bir dönem kalmış olduğu tarihi öneme sahip ev Atatürk Evi olarak anılır ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Atatürk Evi; Eceabat ilçesine bağlı Bigalı (Çamyayla) köyünde bulunmaktadır. İki katlı dışı taş kaplamalı, bahçesi
Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşları sırasında bir dönem kalmış olduğu tarihi öneme sahip ev Atatürk Evi olarak anılır ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir.
Atatürk Evi; Eceabat ilçesine bağlı Bigalı (Çamyayla) köyünde bulunmaktadır. İki katlı dışı taş kaplamalı, bahçesi olan, müstakil, içten merdivenli, köyün merkezine de yüz metre mesafede olan ve dönemin muhtarına ait olduğu söylenilen bir köy evidir.
Ulu Önder Mustafa Kemal, 1915 yılı Çanakkale Savaşında daha iyi bir şekilde yönetim sergileyebileceğini düşündüğü Bigalı Köyüne yerleşmek istemiştir. Bigalı (Çamyayla) Köyü düşman güçlerinin taarruza geçmeyi planladıkları yere en yakın olan noktalardan biridir.
Mustafa Kemal 18 Nisan 1915 te 19. Piyade Tümeni’ni Bigalı Köyü civarına yerleştirmiştir. Bigalı Köyü muhtarı, Yarbay Mustafa Kemal’e köyde bulunan bu evi tahsis etmiştir.
Savaş için en önemli ve kritik kararlar bu evde alınmış ve düşman bozguna uğratılmıştır. Atatürk Evi’ne yerleştikten 1 hafta sonra Arıburnu Zaferi kazanılmıştır.
Mustafa Kemal’e bu zafer sonrasında 1 Haziran 1915 tarihinde Albaylık rütbesi verilmiştir.
Atatürk’ün önemli savaş kararlarını aldığı ve planlarını yaptığı bu ev, 1973 yılında Kültür bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmüş “Atatürk Müzesi” olarak ta anılmaya başlamıştır.
Bigali Atatürk Evi ve Müzesinde, Mustafa Kemal’in o yıllarda kullanmış olduğu eşyalar ve Atatürk’ün askeri üniformaları sergilenmeye başlamıştır.
1980 yılında zamanla yıpranan, tarihi büyük öneme sahip bu ev, yapısı bozulmadan restore edilmiştir. Bunun yanında Bigalı Köyünün meydanı, Atatürk Müzesinin bulunduğu Atatürk Sokağı, yine aynı zamanda köyün meydanında bulunan Atatürk Parkı ve 19. Tümen Müzesi’de yenilenmiştir.
Köyün meydanında, o yıllarda çekilmiş Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına ait bir çok fotoğrafı da görmek mümkündür. Köyde her evde türk bayrakları asılıdır.
Eceabat, Gelibolu Yarımadası’ nın batı ucunda, Avrupa yakasında yer alan Çanakkale’nin tarihi ilçelerinden birtanesidir. Çanakkale Savaşlarının en yoğun olarak gerçekleştiği bölge Eceabat sınırları içerisindedir. 1.Dünya Savaşı tarihin Çanakkale’ de kırıldığı andır. 1915 yılında Çanakkale Savaşları’ nın yaşandığı mekan her ne kadar yarımadaya adını veren Gelibolu ile anılsa da, aslında en hararetli savaşların yaşandığı topraklar yarımadanın […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın