Çimpe Kalesi

Gelibolu’nun Kara Yokuş mevkisinde bulunan Çimpe Kalesi, Bizans İmparatoru tarafından Osmanlı Devleti’ne hediye edilmiştir. Hediye edilmesinin sebebi ise şudur; Orhan Bey döneminde Bizans İmparatoru olan Kantakuzen, Bulgar ve Sırp saldırılarına karşı yardım istemiştir. Bunun üzerine oğlu Süleymen Paşa’yı yardıma gönderen

Çimpe Kalesi

Gelibolu’nun Kara Yokuş mevkisinde bulunan Çimpe Kalesi, Bizans İmparatoru tarafından Osmanlı Devleti’ne hediye edilmiştir. Hediye edilmesinin sebebi ise şudur; Orhan Bey döneminde Bizans İmparatoru olan Kantakuzen, Bulgar ve Sırp saldırılarına karşı yardım istemiştir.

Bunun üzerine oğlu Süleymen Paşa’yı yardıma gönderen Orhan Bey sayesinde Bulgar ve Sırp ordusu dağıtılmıştır. Bu yardım ile beraber Bizanslılar kaybetmek üzere oldukları Edirne’yi kazanmıştır.

Bunun üzerine Bizans Gelibolu’da bulunan Çimpe Kalesi’ni yardımları karşılığında Osmanlı Devleti’ne hediye etmiştir. Böylelikle Rumeli’de ilk kez toprak sahibi olan Türkler, kaleyi bundan sonra yapacak oldukları Balkan fetihlerinde üs olarak kullanmışlardır.

Çimpe Kalesi’nin alınmasının hemen sonrasında Gelibolu Kalesi’de fethedilerek Osmanlılar Rumeli’ye yerleşmişlerdir. Gelibolu seyahatiniz esnasında Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi’ni görme şansı elde edeceğiniz muhteşem manzaralı kaleyi ziyaret edebilir, kültür rotanıza yeni bir yer ekleyebilirsiniz.

03 Ağustos 2018
Paylaş:

Çimpe Kalesi Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Yorum yapılmamış
  1. Murat M dedi ki:

    Şuan kale gezilecek gibi değil . 27.09.2020 tarihinde ziyaret ettim. Akşamları arabaların manzaraya karşı durduğu alkollü içki içilen bir yer olmuş. Bakımsızlıktan otların arasında kalmış . Bize bırakılan mirasımıza nasıl davrandığımıza bir örnek.

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Gelibolu

Gelibolu

Gelibolu, Çanakkale’nin Avrupa yakasında bulunan bir ilçesidir. Gelibolu’nun tarihi çok eskilere dayanır. Antik kentin hangi yüzyılda veya kimler tarafında kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Yunanca Gallipolis olan şehrin adı, Gazi Süleyman Paşa’nın 1354 yılında bu bölgeyi fethetmesinden sonra “Gelibolu” olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1923 yılına il olan Gelibolu, 1926 yılında Çanakkale’ye bağlı bir ilçe merkezi durumuna getirilmiştir. […]