Kordon boyunda Truva Atı’nın ününde bir güneş saati yer alıyor. Dünyanın ilk takvimli güneş saati olan bu saat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi tarafından yerleştirildi. Geçmişi Çin’e dayanan ve güneşin hareketleri ile zamanı öğrenmeye yarayan
Kordon boyunda Truva Atı’nın ününde bir güneş saati yer alıyor. Dünyanın ilk takvimli güneş saati olan bu saat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi tarafından yerleştirildi.
Geçmişi Çin’e dayanan ve güneşin hareketleri ile zamanı öğrenmeye yarayan bir alet olan takvimli güneş saatinden güneşin üzerinde oluşturmuş olduğu gölgelerin boyuna bakılarak zaman anlaşılabilmekte. Yani güneş ve gölge hesapları ile bu saatten saati, ayın kaçıncı gününde olduğunuz, hangi burca denk geldiğinizi öğrenebilirsiniz.
Bu açıdan bakıldığı zaman Çanakkale’deki güneş saatinin önemi oldukça büyük. Çünkü şu ana kadar Türkiye’de ve dünyada saatin yanında hem günü, hem de ay ve burçları gösteren başka bir güneş saati bulunmamakta.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın