Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale il merkezinde, Barbaros mahallesi Aziziye caddesi üzerindedir. Karşı kıtada bulunan Kilitbahir Kalesi, Namazgah ve Mecidiye tabyaları ile karşı karşıya bulunmaktadır. Anadolu Hamidiye Tabyaları 2006 yılına kadar askeri amaçla kullanılmıştır. Tabyalar, Sultan II. Abdülhamit’in emri ile
Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale il merkezinde, Barbaros mahallesi Aziziye caddesi üzerindedir. Karşı kıtada bulunan Kilitbahir Kalesi, Namazgah ve Mecidiye tabyaları ile karşı karşıya bulunmaktadır.
Anadolu Hamidiye Tabyaları 2006 yılına kadar askeri amaçla kullanılmıştır. Tabyalar, Sultan II. Abdülhamit’in emri ile 1892 yılında Mareşal Asaf Paşa tarafından inşa edilmiştir. İlk yapıldığı zamanlarda 10 bonet ve bonetlerin iki yanına 9 Alman Krupp markalı iki adet 35 cm, yedi adet 24 cm çapında top yerleştirilmiştir. Bu gün bu topların tamamı sökülmüştür ve günümüzde sadece demir ayakları mevcuttur.
Tabyalar, Çanakkale Deniz savaşları sırasında daha çok Alman askerlerinin yoğun olarak bulunduğu bir birlik olup şiddetli top ateşine maruz kalmıştır. Bu çarpışmalar sırasında hayatını kaybeden Alman ve Türk askerler tabyanın hemen yakınındaki mahalle içinde bulunan mezarlıkta gömülüdür.
Hamidiye Tabyaları Kültür Bakanlığına tahsis edilmiş olup Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetimindedir.
Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyaları, restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Restorasyon çalışmaları sonucunda 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı kronolojik bir kurgu ile anlatılacaktır. Ayrıca yaşanan savaşların ekonomik ve sosyal yaşama etkisi, günümüze yansıması, dramatik ve tematik bir şekilde sergilenecek ve canlandırmalarla ziyaretçilere aktarılacaktır. Ziyaretçiler mekanları gezerken hem savaş anını yaşayacak, hissederek öğrenecek ve de sorgulayabilecektir. Tabyalar içinde bulunan geniş alanda açık sergileme alanları, temalı park, gösteri, etkinlik alanları ile Çanakkale Savaşında görev yapan uçakların sergileneceği hangar yapıları planlanmıştır.
Tabyaların 2018 yılı içerisinde halkın ziyaretine açılması planlanmaktadır.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın