Cesaret Tepe üzerindeki yolun kuzeyinde, Mehmet Çavuş ve yirmi beş erin hatıra 1919 senesinde yapılmış olan bu anıt 600 metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Mehmet Çavuş Anıtı’nın yapıldığı yer yabancı kuvvetlerin bütün hücumları ile durdurulduğu noktayı işaretlemektedir. Bu tepeyi savunmakta olan
Cesaret Tepe üzerindeki yolun kuzeyinde, Mehmet Çavuş ve yirmi beş erin hatıra 1919 senesinde yapılmış olan bu anıt 600 metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Mehmet Çavuş Anıtı’nın yapıldığı yer yabancı kuvvetlerin bütün hücumları ile durdurulduğu noktayı işaretlemektedir.
Bu tepeyi savunmakta olan Türk Askerleri, cephaneleri bittikten sonra düşman kuvvetlerine karşı olağanüstü bir direniş göstermiş olduklarından dolayı bu tepeye Cesaret Tepe ismi verilmiştir. Mehmet Çavuş Anıtı; Kanlı Sırt, Serçe Tepe ile Şarapnel Vadisi’ne tamamen hakim olabilme hedefi ile Türkler ve İngilizler için oldukça önemli bir noktaydı.
Anıtın kaidesi ilk yapıldığı durumda olup üzerindeki mermer yazıt yeni bir eklemedir. Anıtın yerleştirildiği küçük düzlük; güneybatıya doğru Arıburnu Yarları ve Sfenks’e, kuzeye doğru Kuzey Sahilinde, Suvla Körfezi ve Anafartalar Ovası’na hâkim bir noktada bulunmaktadır.
Eceabat, Gelibolu Yarımadası’ nın batı ucunda, Avrupa yakasında yer alan Çanakkale’nin tarihi ilçelerinden birtanesidir. Çanakkale Savaşlarının en yoğun olarak gerçekleştiği bölge Eceabat sınırları içerisindedir. 1.Dünya Savaşı tarihin Çanakkale’ de kırıldığı andır. 1915 yılında Çanakkale Savaşları’ nın yaşandığı mekan her ne kadar yarımadaya adını veren Gelibolu ile anılsa da, aslında en hararetli savaşların yaşandığı topraklar yarımadanın […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın