Eski Çanakkale Rektörlük Binası Yalı Caddesi üzerinde, Saat Kulesi meydanı ile Kordon arasında yer alır. Çanakkale Feribot İskelesindedir. Eceabat ve Kilitbahir feribotlarının kalktığı ve geldiği noktada bulunur. Tarihi bina hemen fark edilecek güzellikte ve dikkat çekicidir. Bodrum katı ile üç
Eski Çanakkale Rektörlük Binası Yalı Caddesi üzerinde, Saat Kulesi meydanı ile Kordon arasında yer alır. Çanakkale Feribot İskelesindedir. Eceabat ve Kilitbahir feribotlarının kalktığı ve geldiği noktada bulunur. Tarihi bina hemen fark edilecek güzellikte ve dikkat çekicidir.
Bodrum katı ile üç katlı olan yapı, kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Ası giriş cephesi deniz tarafındaki cephe olup iki çıkışlı merdivenle birinci kata girilir. Birinci katın arka cephesi üzerinde de merdivenle çıkılan girişi bulunmaktadır. Yapının iç kısmı ahşaptır. Geniş merdivenle ikinci kata çıkılır. Kırma kiremit çatılıdır ve küçük bir çatı katı bulunmaktadır.
Cepheleri üzerinde dikdörtgen planlı yüksek pencerelere sahiptir.
Yapı 19. yy sonlarında Çanakkale’de bulunan İtalyan tüccar “Emilie Vitalis” tarafından yaptırılmıştır. Emilie Vitalis tüccarlığının yanında İtalyan Ticari Ateşesi olarak görev yaptığından, yapı hem konut hem de resmi yapı olarak planlanmıştır. Üst katı ev, alt katı resmi daire olarak kullanılmıştır.
Yapı, 20. yy başlarında bir süre İngiliz mezarlıklar müdürü Mrs. Milton tarafından konut olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1992 yılına kadar Tekel Müdürlüğü olarak kullanılmış, 1992 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne tahsis edilmiş ve 2001 yılına kadar Rektörlük binası olarak kullanılmıştır.
Günümüzde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından kültür evi, sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın