Çanakkale merkez, Fetvane Sokak ile Yalı caddesi arasında yer almaktadır. Her iki sokaktan da bir girişi bulunmaktadır. Ana giriş Fetvane Sokak üzerindedir. 800 m2 büyüklüğünde dikdörtgen planlı, avlulu ve iki katlı bir yapıdır. Yapının dış duvarları taş olup, avluya bakan
Çanakkale merkez, Fetvane Sokak ile Yalı caddesi arasında yer almaktadır. Her iki sokaktan da bir girişi bulunmaktadır.
Ana giriş Fetvane Sokak üzerindedir. 800 m2 büyüklüğünde dikdörtgen planlı, avlulu ve iki katlı bir yapıdır. Yapının dış duvarları taş olup, avluya bakan kısımları ahşaptandır. Alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Yapının dış duvarları sağır olup, alt ve üst kat odaları ortada bulunan avluya bakmaktadır. Tarihi yapının ikinci katına ana giriş kapısının bitişiğinde bulunan merdivenle çıkılır. İkinci katı çevreleyen ahşap balkon avluya bakar. Üst katta balkondan girişi olan ve avludan aydınlanan odalar bulunmaktadır.
1887 yılında han olarak yapılan yapının, alt katta bulunan odalardan bazıları ahır ve hizmet odaları, üst kat ise otel odaları şeklinde kullanılmıştır. 1980 ve 1997 yılında olmak üzere çeşitli onarımlar geçirmiştir.
Çanakkale il merkezinde bulunan tek han olması açısından oldukça önemlidir.
Günümüzde Çanakkale’nin önemli kültür sanat merkezlerinden olan Yalı Hanı, kahvehane, cafeterya, sanat atölyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının büroları olarak kullanılmaktadır.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]
Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın