Kaz Dağları eteklerinde yaşayan köylüler, yok olma tehlikesi olan doğal kırmızı benekli alabalığın korunma adına ağaç dalları ile dere ve su birikintilerinin üzerini kapatarak, ağ ve serpme ile alabalığın tutulmasına
Kaz Dağları eteklerinde yaşayan köylüler, yok olma tehlikesi olan doğal kırmızı benekli alabalığın korunma adına ağaç dalları ile dere ve su birikintilerinin üzerini kapatarak, ağ ve serpme ile alabalığın tutulmasına engel oluyor.
Kazan Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki derelerde gün geçtikçe azalan doğal kırmızı benekli alabalığın neslinin tükenmemesi adına yöre halkı, seferber oldu. Köylüler, yok olma tehlikesi bulunan benekli alabalığın korunması adına çözümü dere ve su yataklarındaki birikintilerin üzerini kuru ağaç dalları ile kapatmakta buldu. Kuru ağaç dalları ile su ve dere birikintilerinin üzerini kapatan köylüler, kırmızı benekli alabalığın avlanmasına engel oluyor.
Evciler köyünde çiftçilik yapak Hikmet Şahin, bölgede kırmızı benekli alabalığın ağ ve serpme yöntemi ile avlanmış olduğunu bile getirdi. Derelerde bulunan alabalıkların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olduğunu belirten Şahin, “Biz de bölgede bulunan derelerdeki nesli tükenme durumuna gelen alabalıkların avlanmasını önlemek adına yöntem geliştirdik. Yörede tarlası bulunan köylüler, alabalığın tutulmuş olduğu yerlerin üzerini dallar ve kuru ağaç ile örterek hem alabalığın saklamasını hem de yuva yapmasını sağlıyorlar. Kuru dallar ile üstünü örtme çalışmış olduğunu derelerde bu yöntem ile avlanmanın önüne geçmeye çalışıyoruz.” dedi.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81. yılı dolayısıyla Bayramiç ilçesinde yapılan anma töreninde sirenlerin 6 dakika erken çalındığının
Bayramiç'te yaklaşık 40 metre derinliğinde çukur açarak define aradıkları iddia edilen 5 şüpheli jandarma ekipleri tarafından gözaltına