Restorasyonu Tamamlanan Ayvalık Ayazması Açıldı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 1890 yılında yapılmış olan tarihi Panagia Phaneromeni Ayvalık Ayazması’nın restorasyonu tamamlanarak açılışı yapıldı. Ayvalık Kemalpaşa Mahallesinde bulunan Panagia Phaneromeni Ayazması'nın (Kutsal Su) restorasyonu için yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından

Restorasyonu Tamamlanan Ayvalık Ayazması Açıldı
Haber Giriş Tarihi: 25 Mart 2018 16:37 Bölgesel Haberler

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 1890 yılında yapılmış olan tarihi Panagia Phaneromeni Ayvalık Ayazması’nın restorasyonu tamamlanarak açılışı yapıldı.

Ayvalık Kemalpaşa Mahallesinde bulunan Panagia Phaneromeni Ayazması’nın (Kutsal Su) restorasyonu için yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından 24 Mart 2018 tarihinde ziyarete açıldı.

Açılış sırasında görüşlerini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer “Kentsel sit alanı içerisinde yer alan Ayazma, dar sokaklarla çevrili. Bu dar sokaklarda 19. yy ait eski dokuyu oluşturan evler yer almakta. Ayazma kutsal su anlamına geliyor ve bu suyu içen kişiye şifa verdiği, arzularının gerçekleştiğine inanılıyor. İnanç gözetmeksizin herkes son yüzyıllarda ayazmaları ziyaret ediyordu. Panagia Ortodokslarca Meryem Ana’ya verilen addır. Phaneromeni ise canlanan yeniden doğan anlamına gelir. Ayvalıklı Evaggelini isimli 1851 yılında 16 yaşlarında bir kız çocuğunun görmüş olduğu rüya sonucu burası kazıldı. 1852 yılında Meryem Ana’nın ikonası ve kutsal su bulundu ve 1890 yılında buraya büyük bir Ayazma inşa edildi. Yani burası Meryem Ana için yapılmıştır. Neo-klasik üslupla ve Ayvalık’ın yöresel malzeme olan sarımsak taşı kullanarak yığma sistemde inşa edilen Ayazma, yenileme çalışmaları sonucunda sadece Ayvalık’ın tarihi dokusuna değil, ulusal kültür mirasımıza çok önemli bir kazanım oldu. Çevre de sosyal alanlar yaratıp, bu sokaklarda insanların uzun süre vakit geçirmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Paylaş:
Dev Yolcu Uçağı Saros Körfezi’nde Batırıldı

Bölgesel Haberler

Dev Yolcu Uçağı Saros Körfezi’nde Batırıldı

Airbus A330 tipi yolcu uçağı, Saros Körfezi İbrice Limanı'na dalış turizmine katkı sağlaması amacıyla

Marmara Belediyeler Birliği’nde Yeni Dönem Başladı

Bölgesel Haberler

Marmara Belediyeler Birliği’nde Yeni Dönem Başladı

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Marmara Belediyeler Birliği Plan ve Bütçe Komisyonu’na

Gönen Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Başladı

Bölgesel Haberler

Gönen Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Başladı

Balıkesir Gönen’de "Tarım ve Hayvancılık Fuarı"