Kuzey Ege’nin en önemli turizm destinasyonları arasında bulunan Bozcaada’daki beş bin senelik üzüm bağları, bu sene ilk kez hazırlanan proje ile tarım turizm ile tanıştı. Son senelerde üretim maliyetlerinin yüksekliği, yetişmiş
Kuzey Ege’nin en önemli turizm destinasyonları arasında bulunan Bozcaada’daki beş bin senelik üzüm bağları, bu sene ilk kez hazırlanan proje ile tarım turizm ile tanıştı.
Son senelerde üretim maliyetlerinin yüksekliği, yetişmiş insan gücünün azalması ile üretimi dokuz bin tonlardan beş bin tona kadar düşen Bozcaada çavuşunun yeniden ayağa kaldırılması ve bölgenin turizm potansiyelinin artırılması adına hazırlanan proje ile adada 12 bin dönüm alana yayılan üzüm bağlarında farklı bir telaş yaşanmakta.
Bozcaada Kaymakamlığı’nın öncülüğünde Bozcaada Bağ Üreticileri Birliği, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin desteği ile hayata geçirilen proje çerçevesinde, adayı ziyarete gelenler iskeledeki kabul noktalarında kendilerine verilen hasır sepet, bağ makasları, şapka, önlük, bandana ile üzüm bağlarına traktör römorklarında taşınıyor.
Yiyecekleri üzümlerin hasadını yapan ziyaretçiler, kendilerine eşlik eden müzisyenlerin darbuka ve klarnet nağmeleri ile eğlenceli dakikalar yaşıyor.
Ortalama altı kilogram üzüm toplanabilen sepetler için katılımcılar başvuru noktalarında elli Türk Lirası ücret ödüyor.
Bozcaada’nın müdavileri arasında bulunan komedyen Ata Demirer’in projeye destek için bulmuş olduğu “Kargalar yimeden sen yi” sloganı, özellikle sosyal medyada büyük bir paylaşım alıyor.
Projeye katılanların sosyal medya hesaplarından “Bağda izin olsun üzüm yemeğe yüzün olsun”, Tak sepeti koluna haydi bağ bozumuna”, “Bozcaada Çavuşu” sloganları ile yapmış oldukları paylaşımlar ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan bağ bozumu başlıklı sosyal medya hesaplarından anlık olarak yayımlanıyor.
“Farklı Bir Çalışmaya İmza Attık”
Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, yapmış olduğu açıklamada, adada beş bin senedir süren bağcılığın turizm sebebi ile geri planda kalmış olduğunu söyledi.
Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda hazırlamış olduğu Seyahatnamesi’nde “Buradaki gibi Çavuş Üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez” ifadesine yer vermiş olduğunu belirten Akın, şunları söyledi:
“Biz hazırlamış olduğu proje ile adanın beş bin senelik serveti olan üzüm rekoltesini artırmak ve ziyaretçilerimize argo turizm yaptırmak için farklı bir çalışmaya imza attık. Bu sayede vatandaşlarımız üzümlerini kendileri bağdan toplama fırsatı buluyorlar. Önümüzdeki senelerde bu projeyi geliştirerek sayıyı katlayarak Bozcaada’nın meşhur üretimini arttırmayı, bizden sonra gelecek nesillere de bu üzümü ulaştırmayı amaçladık.”
Akın, katılımcıların iskelede hazırlanan alanda kayıt yaptırarak, sepetlerini ve bağ makaslarını teslim ederek traktör ile bağlara ulaşmalarını sağlamış olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Yanlarındaki klarnet ve darbuka eşliğinde bağ sahibi ile beraber bağa gelen vatandaşlar burada önce çavuş üzümünü tanıyorlar. Sonrasında küçük bir eğitim ile bağ makası ile üzümlerini kendileri kesip sepetlerini dolduruyorlar. Bu ziyarette hem farklı bir tecrübe yaşıyorlar hem de küçük bir Bozcaada turu yapıyorlar. Ziyaretçilerimiz tüm bu işlem adına elli Türk Lirası ücret ödüyor.”
“Ada Halkının Tümü Bu Projeyi Sahiplendi”
Bozcaada İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Öz de adada Bozcaada çavuşunun yanı sıra kuntra, vasilaki, karasakız, merlot, vasilaki ve karalahana gibi türlerin de yetiştirilmiş olduğunu hatırlattı.
Öz, projenin katılımcılar tarafından beğenilmiş olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Projenin fikir babası Sayın Kaymakamımız. Gitmiş olduğu yurt dışı ziyaretlerinde buna benzer etkinlikler görmüş, “Burada da yapmalıyız” dedi ve işe başladık. Şu ana kadar iki bin beş yüz kişi etkinliğe katıldı. Her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Projeyi önümüzdeki senelerde geliştirme hedefindeyiz. Ada halkının tümü bu projeyi sahiplendi. Buraya gelen ünlülerimiz de bizlere destek verdiler. Bozcaada çavuşu önümüzdeki süreçte bu proje ile daha fazla tanınacak ve daha çok piyasada olacak.”
Bozcaada’ya ilk kez etkinlik adına gelmiş olduğunu belirten Selma Seçkin de projeyi sosyal medya üzerinden duymuş olduğunu söyledi.
Seçkin, özellikle büyükşehirlerde yaşayanların bu tür etkinlikleri sevdiklerini, bunun için Bozcaada’nın önemli bir güzergahta bulunmuş olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bozcaada çavuşunun ve adadaki bu bağların geleceği adına çok güzel bir proje olmuş. Hazırlanan sloganlar çok anlamlı ve güzel. Bozcaada zaten bir markaydı. Dünyanın en fazla bilinen noktasıydı. Bu çalışma ile daha da anlamlı bir yer olacağını düşünüyorum. Bağ bozumu etkinliğin geleneksel hale getirilmesi durumunda önümüzdeki süreçte buraya gelen insanlar deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra çavuş üzümü için bağlara girip salkımlara makas atacak buna eminim.”
Serap Seçkin de bağda güzel ve eğlenceli vakit geçirmiş olduklarını söyleyerek, “Ben hayatımda hiç dalından toplayıp ya da koparıp bir meyve yememiştim. İstanbul’da yaşıyorum ve sistem market alışverişine yöneltiyor insanları. Burada olmak çok güzel bir duygu. Çok farklı anılar ile geri döneceğiz” dedi.
Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi 26-28 Ekim’de 1. Tenedos Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapacak. “Bozcaada’da 3 gün 3 gece tiyatro” temalı festivale
Bozcaada ilçesinde, baş tarafından su aldığının tespit edilmesi üzerine kaptanı tarafından karaya oturtulan gemi yüzdürüldü.