Türk yerel tohumlarının toplanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına 2. Tohum Takas Şenliği düzenlendi.
Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nin 2.si gerçekleştirildi.
Çanakkale Belediyesi tarafından, Türk yerel tohumlarının toplanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına 2017 yılında Tohum Sandığı kuruldu. 2018 yılında da Tohum Takas Şenliği’nin 1.si gerçekleştirilerek yerli tohum üreticileri ve vatandaşların tohumlarını takas ederek gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek yapıldı. Bu yıl da 2.’si düzenlenerek Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen üreticilerle vatandaşların ürünlerini takas etmesi sağlanıyor. Tohum Takas Şenliğinde, Tohum Evleri veya Tohum Sandıkları yöneticileri katılımcılara bilgiler verdi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan etkinlikte yaptığı konuşmada çiftçiliğin ve çevrenin öneminden bahsetti. Çanakkale’de üretilen ürünlerin rahiyatının kaybolduğunu ifade ederek, yerli tohum üretemediğimizi ve yabancılara teslim olduğumuzu söyleyerek şöyle devam etti. “Tohumlarımızı geliştiremedik, kendimize doğamıza özgü tohumlarımızı teknolojik olarak geliştiremedik, hastalıklarla mücadelesini sağlayamadık.” Dedi.
Şenlikte tohum takasının yanı sıra, el sanatları, atölye çalışmaları, söyleşi, kitap tanıtımı, seramik performansı, müzik dinletileri gibi pek çok etkinlik gerçekleştirilerek, aktivite alanlarının yanına yöresel lezzet stantları da kuruldu.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’de etkinliğe katılarak birer konuşma yaptılar.
Çanakkale'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali" düzenlenen törenle
Milli Ağaçlandırma Günü "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası kapsamında Çanakkale'de fidanlar toprakla