Antika Traktör Müzesi Açıldı

Çanakkale'de, aralarında 132 yıllık tarihe tanıklık eden traktörlerin de bulunduğu Gelibolu Antika Traktör Müzesi, açıldığı günden bu yana binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. İş adamı Dursun Keskin'in bir Almanya gezisi sırasında

Antika Traktör Müzesi Açıldı
Haber Giriş Tarihi: 18 Mayıs 2017 19:20 Gelibolu Haberleri Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale’de, aralarında 132 yıllık tarihe tanıklık eden traktörlerin de bulunduğu Gelibolu Antika Traktör Müzesi, açıldığı günden bu yana binlerce kişi tarafından ziyaret edildi.

İş adamı Dursun Keskin’in bir Almanya gezisi sırasında 2006 yılında ziyaret ettiği traktör fabrikasından etkilenmesiyle kurduğu Türkiye’nin ilk ve tek traktör müzesi, Ağustos 2014’de açıldı.

Keskin’in Biga ilçesinde kendilerine ait çeltik fabrikasının önünde duran eski bir traktörü baştan aşağıya yenileyip sergilemesiyle başlayan serüven, önce koleksiyonla, sonra 2014’te müze kurulmasıyla devam etti.

Gelibolu’da eski bir balık fabrikasını restore eden Dursun Keskin, müzenin açılışını ise bakım onarımını yaptığı 20 eski traktörle gerçekleştirdi.

Antika Traktör Müzesi Sorumlusu İlyas Mındız, müzede 1884-1967 arası yıllara ait 51 traktör bulunduğunu söyledi.

Traktörlerin bakım ve onarımlarının da kendisi tarafından yapıldığını ifade eden Mındız, “Müzemiz oldukça ilgi gören bir yer haline geldi. Burada gerçekten çok değerli eserler yer alıyor. Çünkü yıllarca toprağı işlediler, insanlık için yararlı ürünlerin üretilmesine katkı sağladılar. Cumartesi ve pazar günleri açık olan müzemizi gezen ziyaretçiler, gerçekten çok memnun ayrılıyorlar buradan. Müzemiz ücretsiz geziliyor, girişlere ilişkin sayı tutmuyoruz, ancak 2 yılda binlerce kişi gezdi.” dedi.

– 132 yaşındaki buharlı traktör

Müzedeki en eski traktörün 1884 model Amerikan yapımı buharlı traktör olduğunu aktaran İlyas Mındız, şöyle devam etti:

“Her geçen gün envanterimiz de artıyor. Şu anda İstanbul’daki atölyemizde 20 traktörümüz daha var. Onları da müzeye getirince daha geniş bir yelpazeye sahip olacağız. Tabi bazı traktörler zamana yenik düşmüş olabiliyorlar. Bu nedenle de ikisinden bir traktör çıkarabiliyoruz. Ama bu işler hem zaman anlamında hem de maliyet anlamında oldukça yüksek işler. Bizim müzemizde traktörlerle ziyaretçiler arasında bir bağın kurulabilmesi için asırlık traktörler, herhangi bir platformun üzerine ya da camekanın içine konmadan sergileniyor. Müzeye girişinde rengarenk traktörler yılların yorgunluğuna rağmen, tarihte yolculuğa gelen ziyaretçilerini adeta ‘güler yüzleriyle’ karşılıyor.”

Gelibolu’daki müzenin kuruluş amaçlarından birinin de ziyaretçilerine ülke tarımının geçtiği aşamaları bizzat göstermek olduğunu hatırlatan Mındız, müzenin bir diğer özelliğinin ise traktörlerin hepsinin çalışır vaziyette olması olduğunu belirtti.

İlyas Mındız, müzede en çok ilgiyi ise 1946 yılında İngiltere’de benzinli, gazlı ve 4 silindirli olarak imal edilmiş, motoru elle çevirilerek çalıştırılan traktörün gördüğünü kaydetti.

Müzeyi ziyaret eden Serkan İlter, Gelibolu’daki şehitlik ziyaretlerinin ardından adını daha önce duyduğu müzeyi gezmek istediğini söyledi.

Buradaki traktörlerin birer “tarihi eser” olarak değerlendirdiğini dile getiren İlter, “Traktörler hakkında fazla bilgim olmamasına rağmen burası çok hoşuma gitti. Çok değişik ve eski traktörler var. Hatta 1800’lü yıllardan kalma traktör gerçekten çok güzeldi.” diye konuştu.

İzmir’den gelen Aysun Düzenli ise daha önce çeşitli illerde farklı isimlerle kurulan ve çeşitli eserlerin bulunduğu pek çok müzeyi ziyaret ettiğini, ancak ilk kez bir traktör müzesi gördüğünü belirtti.

Düzenli, fotoğraflarını çektiği traktörleri arkadaşlarına da göstereceğini kaydetti.

Paylaş:
Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

Kültür Sanat Haberleri

Çanakkale Cephesi’nde İkmal Faaliyetleri Kitabı Yayınlandı

2018 yılında kurulan ve faaliyetlerine devam eden Çanakkale Savaşları Enstitüsü literatüre yeni bir kitap daha

Gelibolu’da Tır Kamyona Çarptı: 2 Yaralı

Gelibolu Haberleri

Gelibolu’da Tır Kamyona Çarptı: 2 Yaralı

Gelibolu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif

Ağaçta Mahsur Kalan Kediyi İtfaiye Kurtardı

Gelibolu Haberleri

Ağaçta Mahsur Kalan Kediyi İtfaiye Kurtardı

Gelibolu'da çıktığı ağaçta mahsur kalan kedi, Gelibolu Belediyesi İtfaiye Ekipleri tarafından kurtarıldı.