İzmir’de 18 Mart Konferansı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde ‘Siperin Ardındaki Çanakkale’ başlıklı konferans düzenlendi.

İzmir’de 18 Mart Konferansı
Haber Giriş Tarihi: 20 Mart 2019 20:11 Ulusal Haberler

İzmir’de 18 Mart konferansı düzenlendi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde ‘Siperin Ardındaki Çanakkale’ başlıklı konferans düzenlendi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Topluluğu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde anlamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı.

‘Siperin Ardındaki Çanakkale’ başlıklı konferansı ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne konuk olan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert,Çanakkale Zaferi’ni gerçek hayat hikâyeleri ile aktardı. Konferansı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe başta olmak üzere akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci takip etti.

Konferans, Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi’nin Çanakkale Türkülerinden oluşan müzik dinletisi ile başladı.

Çanakkale Savaşlarının bir kahramanlık destanı olduğunu belirten Prof.Dr. Mert, savaş başladığı zaman birçok şehirde insanların meydanlara toplanarak askere gitmek, şehit olmak için birbirleri ile yarıştığını dile getirdi; “Şehirlerin meydanları, camilerin avluları kışlaya dönüştürüldü. Müthiş bir seferberlik ile insanlarımız şehit olmaya yürüdüler.” diyen Prof. Dr. Mert, “Biz yalnız 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’ni konuşuyoruz. Oysa 18 Mart deniz zaferin kazanılmış olduğu gündür. Baktığımız zaman bu savaş on dört ay sürmüş ve bunun dokuz ayı kara savaşlarıyla geçmiştir. Kara savaşları da 25 Nisan’da başlayıp 9 Ocak 1916’ya kadar sürer. 18 Mart 1915’te başlayan ilk saldırı 9 Ocak 1916 tarihinde karşı donanmanın ülkeyi tamamen terk etmesi ile son bulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Hasan Mert, Çanakkale Destanına dair bir çok anektod ile siperin ardında yaşanan bir çok olayı dinleyiciler ile paylaştı.

Paylaş:
Seçimlerin İptali İçin Başvuruda Bulundu

Ulusal Haberler

Seçimlerin İptali İçin Başvuruda Bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulu'na 31 Mart Yerel Seçimleri ve 24 Haziran 2018

Troya Operası Rusya’da Sahne Alacak

Ulusal Haberler

Troya Operası Rusya’da Sahne Alacak

Devlet Opera ve Balesini yeni sezondaki en iddialı eseri "Troya Operası" bu gün Rusya'da Bolşoy Tiyatrosu’nda

Troya İstanbul’a Taşındı

Ulusal Haberler

Troya İstanbul’a Taşındı

“Troya’nın Ardından Sergisi” İstanbul’da sanatseverler için kapılarını