Kurşun Geçirmez Zırh Plakası Ürettiler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yerli malzemeler ile hafif ve kurşun geçirmez zırh plakası üretildi. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Çağatay Kırıklar'ın bitirme tezi kapsamında dokuz

Kurşun Geçirmez Zırh Plakası Ürettiler
Haber Giriş Tarihi: 23 Ağustos 2018 14:53 Güncelleme: Ulusal Haberler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde yerli malzemeler ile hafif ve kurşun geçirmez zırh plakası üretildi.

Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Çağatay Kırıklar’ın bitirme tezi kapsamında dokuz ay boyunca süren çalışmanın sonunda kurşun geçirmez zırh plakası üretildi.

Güvenlik güçleri tarafından atış yapılarak denemesi gerçekleştirilen zırh plakaların, elli ve yüz metre uzak atışlarda kurşun geçirmediği tespit edildi.

Hedef Giyilebilir Zırh

Özellikle de güvenlik güçlerinin açık alanda ve kırsalda görev yaptığı zamanlarda saldırı karşında korunması hedeflenerek üretilen, benzerlerine göre daha hafif olan zırh plakasının, asker kıyafetlerinin içine yerleştirilerek giyilebilir bir duruma getirilmesi hedefleniyor.

Projenin danışmanı Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Seramik Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ali Özer, yaptığı açıklamada, projenin yüksek lisans öğrencisi Çağatay Kırıklar’ın dört sene önceki başvurusuyla başladığını söyledi.

Güvenlik güçleri ve savunma sanayisi için kurşun geçirmez ve giyilebilir zırh plakası üretmeye karar verdiklerini anlatan Özer:

“Malzemelerin hafif, ucuz maliyetli, sert ve yerli olmasına dikkat ettik. Belirlemiş olduğumuz karışımlardan zırh plakası ürettik. Plakaların içerisinde sert seramikten takviye malzemesi var ve farklı pozisyonlarda konumlandırılmış durumda. Hem hafif malzeme ile çevrelendi hem de içerideki malzemenin de sertliğinden yararlanılarak atışlarda koruma gücü artırıldı.” dedi.

NATO Standartlarında Deneme

Özer, projeyi kendi imkanları ve Sivas sanayisi yardımı ile hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Projeyi Sivas Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığına sunarak yetkililerin görüşlerini aldıklarını aktaran Özer, şunlara değindi:

“Zırhlı plakanın atış talimi Sivas Jandarma Özel Harekat Timi keskin nişancıları tarafından NATO standartlarında bir piyade tüfeği olan HK-33 ile yapıldı. Saniyede sekiz yüz doksan beş metre çıkış hızındaki mermiler ile denedik. Bu NATO’ya göre çok yüksek bir çıkış hızı, numunelerimizden daha sert ve yoğun olan plakalarımızın ikisinde mermi tutuş kabiliyeti yakaladık. Atış yapıldı ve malzememiz elli metre mesafede performans sergiledi.”
Özer, projenin önemine değinerek, “İleride bu plakayı daha küçük, hafif ve tekstile dizilebilecek şekle getirip askerlerimizin ve kolluk güçlerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Projeyi tanıtmak ve anlatmak için ilgili yerler ile görüşmeler yaptıklarını ve geri dönüş beklemiş olduklarını belirten Özer, şunları kaydetti:

“Mutlaka bir sponsor bulup devam etmeyi hedefliyoruz. Devletimizin de sağlamış olduğu imkanlar ile plakaları mümkün olduğu kadar küçültüp, gramajlarını düşürüp, içerisindeki malzemeyi de daha sertleştirmek istiyoruz. Şu andaki plakamızın boyu sekiz, kalınlığı da yaklaşık bir buçuk santimetre. Biz de mümkün olduğu kadar küçük, giyilebilir ve aralarında sadece dikiş boşluğu olan tekstil plakaları yapmayı planlıyoruz. Şu anda askerlerimizin giydiği kıyafetler beş – on kilogram civarında ve teçhizat ağırlığı fazla. Uzun mesafede yürüyüşlerde askerlerimize zorluk veriyor. Biz de şimdilik dört kilograma kadar düşürmüş durumdayız, daha da düşürmeyi hedefliyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknik Hizmetler Dairesi’ne çalışmanın ön raporunu göndereceklerini belirten Kırıklar, ön görüşme için talep beklediklerini ve destek alacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

Paylaş:
Seçimlerin İptali İçin Başvuruda Bulundu

Ulusal Haberler

Seçimlerin İptali İçin Başvuruda Bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulu'na 31 Mart Yerel Seçimleri ve 24 Haziran 2018

Troya Operası Rusya’da Sahne Alacak

Ulusal Haberler

Troya Operası Rusya’da Sahne Alacak

Devlet Opera ve Balesini yeni sezondaki en iddialı eseri "Troya Operası" bu gün Rusya'da Bolşoy Tiyatrosu’nda

Troya İstanbul’a Taşındı

Ulusal Haberler

Troya İstanbul’a Taşındı

“Troya’nın Ardından Sergisi” İstanbul’da sanatseverler için kapılarını