Lapseki

Lapseki, Çanakkale ilinin Anadolu yakasında bulunan bir ilçesidir. Lapseki’nin 2 beldesi, 42 köyü bulunmaktadır. Lapseki; Antik çağ erken dönemlerde “Pityusa” Antik Yunan dönemlerinde ise “Lampsakos” olarak adlandırılmıştır. Lâpseki ve Çardak iskeleleri, İstanbul’un fethine kadar, Osmanlı kuvvetlerinin Rumeli yakasına geçiş güzergâhı

Lapseki

Lapseki, Çanakkale ilinin Anadolu yakasında bulunan bir ilçesidir. Lapseki’nin 2 beldesi, 42 köyü bulunmaktadır.
Lapseki; Antik çağ erken dönemlerde “Pityusa” Antik Yunan dönemlerinde ise “Lampsakos” olarak adlandırılmıştır.
Lâpseki ve Çardak iskeleleri, İstanbul’un fethine kadar, Osmanlı kuvvetlerinin Rumeli yakasına geçiş güzergâhı olarak kullanılmıştır.

Lapseki ve Gelibolu arasında her gün düzenli olarak saat başı feribot seferleri yapılmaktadır.
1915 Çanakkale Köprüsü temelleri 18 Mart 2017 tarihinde atılmış önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde tamamlanması beklenmektedir.
Lapseki kirazı ve şeftalisi ile ünlü bir ilçedir. Her yıl geleneksel olarak kiraz festivali düzenlenmekte Türkiye’nin en büyük ve tatlı kirazları yarıştırılmakta, dereceye girenlere çeşitli ödüller verilmektedir.

Lapseki’nin 2 adet beldesi bulunmaktadır. Umurbey Beldesi ovasıyla ünlüdür ve bu ova da Çanakkale’nin en güzel şeftali ve kirazlarını yetişir.
Çardak Beldesi; Lapseki yolu üzerinde ilçeden Biga yönüne doğru 5 kilometre ileride, kıyı şeridine kurulmuş güzel bir yerleşim yeridir. Çardak’ta Osmanlı dönemi eserlerinden Gazi Yakup Bey tarafından 1463-1464 yıllarında yaptırılan Yakup Bey Camii, Han ve Hamamı halen kullanılır durumdadır. Çardak plajı ve Çardak Kum’u denilen bölgenin manzarası çok güzeldir.
Geleneksel Çardak Yağlı Güreşleri de adından çokça söz ettirmekte ülke genelinde güreş sporcularının Kırkpınar’dan sonra tercih ettiği bölge konumundadır.

Lapseki Dalyan mahallesinde plaj bölgesinde, her yıl düzenli olarak yapılmaya çalışılan, Geleneksel Plaj Voleybolu’na yurt içi ve yurt dışından kalabalık ekipler halinde milli sporcular katılım göstermektedirler.

Lapseki’nin Bahar Pilavı meşhurdur. Özellikle hıdrellezde oğlak etiyle yapılan bu pilav yörede yaşayan herkes tarafından bilinen ve sevilen bir yemektir. Lâpseki’de soğanlı ve ıspanaklı şeklinde yapılan Sini basması, Peynir helvası, Kabaklı börek, sütlü göce ile yapılan Tumbi, sütlü göce ve tavukla yapılan Mantı, Kuşburnu kurabiyesi ve ot yemekleri dikkat çeken diğer yöresel yemeklerdir.

07 Haziran 2017
Paylaş:
Başarı Otel

Oteller

Başarı Otel

Lapseki otelleri arasında yer alan Başarı Otel, ziyaretçilerini doğal güzellikler ile çevrili, huzurlu bir atmosfer içerisinde ağırlıyor. Plaja ise oldukça

Kum Adası

Gezilecek Yerler

Kum Adası

Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde Kum Adası olarak bilinen bölge, kumları ile şifa dağıtıyor. Kum Adası, her sene Ağustos aylarında

Lampsakos Antik Kenti

Gezilecek Yerler

Lampsakos Antik Kenti

Antik Lampsakos kenti bu günkü Lapseki ilçesi yerleşim alanının altında olup, tamamen tahrip olmuş, antik kente ait hiçbir kalıntı mevcut

Gazi Yakup Bey Hanı

Gezilecek Yerler

Gazi Yakup Bey Hanı

Gazi Yakup Bey Han’ı Lapseki ilçesi, Çardak beldesi merkezinde bulunmaktadır. Han 61,90 x 18,45 m ebatlarında dikdörtgen planlı olup, moloz