Aynalı Çarşı

Türkülere konu olan meşhur, Aynalı Çarşı diğer adıyla Halyo Çarşısı, Çanakkale’de bulunan tarihi kapalı çarşıdır. 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinden olan Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Doğruluğu ispatlanamamış bir iddiaya göre ise, çarşı çok daha önceki bir tarihte yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin

Aynalı Çarşı

Türkülere konu olan meşhur, Aynalı Çarşı diğer adıyla Halyo Çarşısı, Çanakkale’de bulunan tarihi kapalı çarşıdır. 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinden olan Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Doğruluğu ispatlanamamış bir iddiaya göre ise, çarşı çok daha önceki bir tarihte yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Aynalı Çarşı’dan söz edilmektedir.

Aynalı Çarşı, 1915 Mart ayında Gelibolu çıkartması sırasında bombardıman ve yangınlarla tahrip olmuştur. 1918 – 1921 yıllarında İngilizlerin Çanakkale’yi işgali sırasında, İngilizler atlarını barındırmak için Aynalı Çarşı’yı ahır olarak kullanmışlardır.

1921’den sonra bir dönem, giriş kapısı dışında büyük ölçüde yıkık kalmış ve çarşı olarak kullanılmamıştır. Resmi kayıtlarda bedesten arsası olarak yer almaktadır. Daha sonra arsaya 14 dükkan inşa edilmiştir.

1934’de Yahudilere yönelik saldırı ve yağma olayları sırasında çarşının kapısının üzerinde yer alan kitabe kapatılmış, 1967 yılında Sadi Fenercigil’in başkanlığı sırasında temizlenmiş ve bugünkü görünümü ortaya çıkmıştır. Aynı yıl kadastro uygulaması yapılarak çarşının ilk krokisi çizilmiştir.

Aynalı Çarşı adı nereden gelmektedir.
Aynalı Çarşı’nın içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkanlar bulunuyordu. Ayna adı verilen at gözlüklerinin çarşıda satılmasından dolayı buraya Aynalı Çarşı denildiği sanılmaktadır.

Aynalı Çarşı’nın giriş kapısının üzerinde beyaz mermerden yapılmış bir kitabe yer almaktadır. Kitabe çarşıya gelenleri karşılar. Üst iki satırı talik yazı tarzındadır. Sol alt köşede İbranice yazı yer almaktadır.
Kitabenin üzerindeki yazının Türkçe çevirisi:
Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi İkinci Abdülhamid Efendimiz Hazretleri’nin lütuf ve sahip çıkmalarıyla.
Kendilerine bağlı, Musevi uyruğundan Eliyau Hallio kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülce yer tutacak çarşıdır.
Yıl Hicri Muharrem 1307 (1889)

Aynalı Çarşı türküsünü ilk kez Çanakkale Savaşları’na katılan Kastamonulu bir askerin söylediği bilinmektedir.
Aynalı Çarşı türküsünün sözleri:
Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı,
Ana Ben Gidiyom Düşmana Karsı.
Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Uzun Selvi,
Kimimiz Nişanlı Kimimiz Evli.
Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale Üstünü Duman Bürüdü,
On Üçüncü Fırka Yürüdü.
Of Gençliğim Eyvah.

Çanakkale İçinde Bir Dolu Testi,
Analar Babalar Mektubu Kesti.
Of Gençliğim Eyvah.

30 Haziran 2017
Paylaş:

Aynalı Çarşı Hakkında Yorumlar ve Öneriler

Bu Yer Hakkında Deneyimlerinizi Paylaşın

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale

Çanakkale

Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi gören Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemlerden, tarihin başladığı çağlara kadar, önemli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, Çanakkale’nin düz bir ovada, bağ ve bahçeler içinde iki bin evin oluşturduğu bayındır bir şehir olarak anlatır. Çanakkale XVIII. […]